Laserová komora vědců v čínské Šanghaji

Laserová komora vědců v čínské Šanghaji Zdroj: SULF

Číňané vyvíjejí nejsilnější laser na světě, roztrhne prostor a umožní simulovat podmínky ve vesmíru

Čínští vědci pracují na vývoji nejsilnějšího laseru na světě, který by byl schopný „roztrhnout prostor“ a umožnil i simulaci některých jevů ve vesmíru. Otázkou je, k jakým účelům by podobné znalosti a schopnosti mohly nakonec sloužit, protože na vývoj 100 miliony dolarů přispěla i vláda v Pekingu.

Tým čínských vědců pracujících v zařízení Superintense Ultrafast Laser Facility (SULF) v Šanghaji už vytvořil před časem nejsilnější laserový paprsek. V roce 2016 fyzici ze SULF vytvořili paprsek o síle 5,3 petawattu. Každý pulz vygenerovaný laserem trval méně než 1 triliontinu vteřiny.

Nyní chtějí čínští vědci ze Šanghaje svůj vlastní rekord překonat a vytvořit laser o síle 10 petawattů. Toto zařízení hodlají zprovoznit do konce roku. Informoval o tom web Bigthink.com.

100 petawattů

Tam se ale Číňané zdaleka nezastaví. Ihned poté začnou podle zveřejněných informací pracovat na laseru se sílou 100 petawattů, který bude mít využití hlavně pro astrofyziku. Laser vědcům pomůže vytvořit extrémní teploty a tlak, které budou simulovat podmínky ve vesmíru.

Dále tento laser bude umět takzvaně roztrhnout prostor. Experti rovněž plánují použít laser k vytvoření obrovského tepla a světla, ze kterého se zformuje hmota, což lze přirovnat k opaku nukleární reakce.


Laser o síle 100 petawattů by měl být hotový do roku 2023.