Peter Beck, šéf novozélandské firmy Rocket Lab, se svojí disko koulí, kterou poslal do vesmíru.

Peter Beck, šéf novozélandské firmy Rocket Lab, se svojí disko koulí, kterou poslal do vesmíru. Zdroj: Rocket Lab

Astronomové zuří: Novozélanďané vypustili do vesmíru disko kouli, má být nejsvětlejším objektem na obloze

Minulý týden poslal novozélandský start-up Rocket Lab do vesmíru raketu. Po prvotních oslavách však přišlo vystřízlivění. Raketa totiž nenesla na oběžnou dráhu pouze satelity, ale i téměř metr velkou disko kouli, která se má po 9 měsících stát nejsvětlejším bodem na noční obloze. A to se vůbec nelíbí astronomům.

Podle společnosti Rocket Lab má velká disko koule připomínat lidstvu „křehké postavení Země ve vesmíru“ a vytvořit „sdílenou zkušenost pro všechny lidi na planetě“. Zakladatel a ředitel firmy Rocket Lab Peter Beck to označil za „bezprecedentní krok v oblasti komerčního průzkumu vesmíru“. Koule je vybavená 65 vysoce reflexními panely.

To se však vůbec nelíbí astronomům po celém světě, pro které je světelné znečištění oblohy čím dál větším problémem při jejich odborné práci.

„Tento jednotlivý případ sice nebude velkým problémem, ale pokud se nápadu chytí více firem, tak se astronomové vzbouří. Chápu nadšení Rocket Labu, ale lidi ze start-upu nenapadlo, že by měli vidět i odvrácenou stránku věci,“ říká astrofyzik Richard Easther z novozélandské University of Auckland.

„Většina z nás by si nemyslela, že by bylo hezké, kdybych dal obrovskou disko kouli na krk ledního medvěda nebo napsal slogan mojí společnosti přes vrchol Mount Everestu. Tento krok představuje další invazi do mého osobního vesmíru,“ komentoval akci i astrobiolog Caleb Scharf z Columbia University.

Jak bude disko koule na oběžné dráze vidět, na to si ještě musíme ale počkat.