Lasery pro bojové použití už Američanům fungují i na letadlech

Lasery pro bojové použití už Američanům fungují i na letadlech Zdroj: popsci.com

Lasery pro bojové použití už Američanům fungují i na letadlech

Lasery se mohou stát zbraní vzdušných bojů budoucnosti. Píše o tom web Popular Science. Firma Lockheed Martin již testovala energetickou zbraň (laser) na zemi a teď oznámila, že provedla 60 úspěšných testů laseru umístěného na malém tryskovém dopravním letadle. 

Zkoušky funkčního laseru provedla společnost Lockheed v letech 2014 a 2015. Na letadle byla malá věžička, kde byl pouze laser s nízkým výkonem. Byl to ale úspěch, protože zařízení bylo schopné vyrovnat vliv turbulence na paprsek.

Zařízení využívá technologii, která minimalizuje dopad turbulence na turbulence a má optický vyrovnávací systém z deformovatelných zrcadel. Ten zajišťuje, že paprsek projde atmosférou až k cíli. Kdyby se tento problém nevyřešil, rozptýlily by se světelné částice stejně, jako se to děje u světla baterky v mlze.

Pokud dopadnou testy dobře, bylo by možné chránit velká letadla před útokem rakety nebo bezpilotního letounu stejným laserem, jaký je dnes už možné používat na lodích nebo na zemi.

Podle šéfa technologií Lockheedu teď dojde ke změně pravidel hry. Vojenská letadla bude možné vybavit „věžičkami“ podobně, jako to bylo za druhé světové války, kdy byly bombardéry osazeny kulomety a střelci pro svou ochranu před stíhačkami.

Lodě měly náskok

Americké námořnictvo už koncem minulého roku testovalo v reálných podmínkách laserové dělo zvané LaWS (Laser Weapon System) na výsadkové lodi USS Ponce. Smyslem těchto zbraní je schopností zasáhnout více a rychle se pohybující vzdušné cíle a cíle na vodní hladině.

Lákavá je na laserových zbraní cena jednoho zásahu, pohybuje se od jednotek po desítky dolarů. Použití protiraketové střely přijde na 400 tisíc dolarů. K tomu už není třeba dál nic vysvětlovat. Laserový paprsek je navíc přesný, není ovlivněn gravitací, není tu žádné neužitečné zatížení, jako u střel, vadí jen optické problémy (mlha), ale to by se dalo odstranit použitím jiného typu záření. To bude pochopitelně ještě nějakou dobu trvat.

Použitelné lasery na lodích by Američané nasadit už v roce 2016. S lasery experimentují i Rusko, Čína, Velká Británie, Německo a Izrael.

Sny o laserových zbraních jsou pradávné. Psal o tom už v roce 1941 náš spisovatel J. M.Troska v knize Pistole míru. Tam si ovšem s nějakou kompenzací turbulence nikdo lámat hlavu nemusel. Stačilo vzít do ruky zbraň a vyslat ničivý paprsek třeba i z letadla.

Dostali jsme se do doby, kdy realita sci-fi dohání.