Dalekohled Jamese Webba

Dalekohled Jamese Webba Zdroj: NASA

NASA připravuje vesmírný superdalekohled za 8,8 miliardy dolarů!

Americká vesmírná agentura NASA informovala, že je připravená sestavit špičkový vesmírný dalekohled za neuvěřitelnou sumu 8,8 miliardy dolarů.

Všechny součástky nejsilnějšího vesmírného dalekohledu všech dob jsou připravené k montáži ve středisku NASA. Dalekohled Jamese Webba za 8,8 miliard dolarů bude do vesmíru vypuštěn v roce 2018 a bude mít za úkol zkoumat vzdálené planety a sledovat, jak se formovaly první galaxie.

Nahradí Hubbleův dalekohled, který je ve vesmíru od roku 1990. James Webb je společný projekt NASA, Evropské kosmické agentury a Kanadské kosmické agentury. Všech 18 součástek zrcadel a čtyři vědecké přístroje jsou nyní v zařízeí NASA - Goddardově centru pro vesmírné lety na předměstí amerického Marylandu.

“Vyhodnocení projektu Webb a doručení jeho součástek do Goddardu přdstavují velký pokrok v naší misi, říká vedoucí projektu Charles Bolden. „Je velmi vzrušující vidět, jak jde všechno podle plánu.

Projekt získal podporu amerických zákonodárců i přes mnohá zpoždění a dramatické zvyšování nákladů. Původně měl dalekohled být doručen do NASA v roce 2013 a stát 3.5 miliardy dolarů.