Dron MQ-9 Reaper, který usmrtil islamistického teroristu Kásima Solejmáního

Dron MQ-9 Reaper, který usmrtil islamistického teroristu Kásima Solejmáního Zdroj: Wikimedia

Identifikace osob spočívá v porovnání obrazu kamery s biometrickými údaji v databázi
Dron musí získat použitelný obraz pro identifikaci i z nepříznivého úhlu a za špatného osvětlení
Bez schopnosti rozpoznávat osoby se neobejdou doručovací drony
3
Fotogalerie

Války budoucnosti: Drony mají spolehlivě rozpoznat i zneškodnit osoby v jakýchkoliv podmínkách

Válka na Ukrajině potvrzuje to, co někteří vojenští odborníci tvrdili už dávno: drony (a roboti vůbec) budou v ozbrojených konfliktech hrát přinejmenším stejnou roli jako kterákoliv jiná tradiční zbraň. Ale aby se staly zbraní rozhodující, musí být víc než jen náhradou těch starých. Mezi vlastnosti, kterými změní podobu válek, bude patřit i schopnost na dálku přesně identifikovat osoby za libovolných podmínek.

Drony budoucnosti mají hrát významnou roli především v takzvaných chirurgických válkách, kdy se minimalizují ztráty na civilním obyvatelstvu i majetku, protože operace se zaměřuje výhradně na vojenské a politické vedení protivníka a infrastrukturu umožňující vedení války (tedy přesný opak toho, co předvádí ruská armáda na Ukrajině). K podobnému nasazení dronů sice už několikrát došlo (například při likvidaci vůdců islámských fundamentalistů, jako byl Kásim Solejmání usmrcený strojem MQ-9 Reaper), útoky však zatím nejsou moc přesné a mohou se uskutečnit jen za ideálních podmínek.

Požadavky tajných služeb

"Současné nejmodernější technologie v této oblasti ještě nepokročily tolik, abychom byli schopní vždy přesně a spolehlivě identifikovat osobu," konstatoval Lars Ericson, programový šéf agentury IARPA (Intelligence Advanced Research Projects Activity. Jde o obdobu známější agentury DARPA zabývající se rovněž pokročilými výzkumnými projekty, ale v případě IARPA se podporují programy využitelné ve zpravodajské práci.

"V akademickém výzkumu zatím byly takové aktivity zastoupeny nedostatečně. Máme proto velký zájem na výzkumu, který by vedl ke spolehlivým metodám biometrické identifikace osob z dronu," dodal Ericson.

IARPA proto zahájila program BRIAR (Biometric Recognition and Identification at Attitude and Range, Biometrické rozpoznávání a identifikace z velkých výšek a vzdáleností). V oficiálním oznámení se říká, že "cílem je vyvinout komplexní biometrický systém, který pracuje na principu skenování celého těla, schopný přesně a spolehlivě identifikovat osobu z vyvýšeného stanoviště na vzdálenost 1000 metrů i v náročných podmínkách." Programu se účastní Carnegie Mellon University, Oak Ridge Nationl Laboratory a řada dalších nejprestižnějších vědeckých pracovišť.

Kromě dronů by se výstupy měly uplatnit i na jiných mobilních platformách, na strážních věžích nebo v počítačových systémech ministerstva vnitra. IARPA si od programu slibuje také rozvoj systémů počítačového vidění a biometrických metod obecně.

"Je to vzrušující výzva s mnoha přísliby," říká Lars Ericson. "Za rok nebo za dva bude zajímavé vidět výsledky."

Izrael má náskok

Momentálně asi nejpokročilejší veřejně známý systém rozpoznávání osob z dronu si nechal patentovat izraelský start-up AnyVision financovaný donedávna společností Microsoft částkou 74 milionů dolarů. Její americký a izraelský patent nese název Adaptivní polohování dronů pro vylepšené rozpoznávání obličeje (Adaptive positioning of drones for enhanced facial recognition). Řeší jeden z problémů identifikace cílových osob z letícího stroje: řízení dronu, který má vyhledat konkrétního člověka...

Izrael už údajně systém využil ke sledování Palestinců, což byl podle některých komentátorů důvod, proč se Microsoft z projektu stáhl. Softwarový gigant ale pouze konstatoval, že se firma AnyVision vymkla jeho kontrole.

Běžné systémy počítačového rozpoznávání osob pracují tak, že porovnají některé parametry tváře na snímku pořízeném on-line kamerou s biometrickými daty velkého množství osob uloženými v paměti systému. Ale zatímco v takovém stacionárním systému kamera snímá obraz v ideálních podmínkách, dron to má mnohem složitější. Jeho kamera se musí vypořádat s netypickým úhlem záběru, nepříznivými světelnými podmínkami, pohybem objektu a letícího stroje i řadou dalších problémů. Získat tak shodu mezi obrazem palubní kamery a záznamem v databázi není snadné - a právě tento problém systém AnyVision řeší.

"Vlastně jsem rád, že na to mám patent," reagoval na úsilí americké agentury IARPA a dalších vládních subjektů šéf AnyVision Avi Golan. Vojenské a policejní využití systému nekomentoval uvedl ale, že vidí i řadu možností pro civilní aplikace: "Uplatní se při sledování bezpečnostní situace ve městech, v obchodech a hernách, ale najde uplatnění třeba i v doručovacích službách. Dron, který má dopravit zásilku konkrétnímu uživateli, se bez schopnosti identifikace osoby neobejde."

Video placeholde
Letecké záběry invaze a ruské tanky z dronu: Takhle postupuje Putin na Kyjev • Reuters