Posádka mise Axiom 1

Posádka mise Axiom 1 Zdroj: Axiom Space

Kosmická loď Crew Dragon Endeavour
Raketa Falcon 9 společnosti SpaceX se připravuje na misi Axiom 1
Crew Dragon Endeavour na špici Falconu krátce před startem
Soukromá kosmická stanice firmy Axiom Space připojená k ISS
Start mise Axiom 1
13
Fotogalerie

Na ISS působí první soukromá mise. Herec Tom Cruise do vesmíru zatím neletěl

Na palubě kosmické lodi Crew Dragon Endeavour přiletěla na Mezinárodní kosmickou stanici (ISS) čtyřčlenná posádka první soukromé mise Axiom 1 (Ax-1). Financuje jí firma Axiom, která se specializuje na komerční aktivity ve vesmíru, od turistiky až po výrobu speciálních materiálů. Cílem expedice je mimo jiné získat zkušenosti pro vybudování a provoz vlastní soukromé orbitální stanice během několika málo následujících let.

Let Toma Cruise se odkládá

Čtyřčlennou posádku mise Axiom 1 vede bývalý astronaut NASA Michael López-Algeria. Platícími pasažéry jsou podnikatelé Larry Connor (USA), Eytan Stibbe (Izrael) a Mark Pathy (Kanada). Raketa Facon nesoucí jejich loď odstartovala z floridského Kennedyho kosmického střediska na Cape Canaveral v pátek 8. března a ke stanici se připojila o den později. Na palubě ISS by měli členové mise Axiom 1 strávit 8 dní, celá výprava potrvá 10 dní.

"Je to historický start," uvedl administrátor NASA Bill Nelson. "Partnerství NASA s průmyslem prostřednictvím programů komerčních letů s nákladem i s posádkami zahajuje novou éru kosmických letů, jejichž potenciál bude neomezený."

Soukromým astronautům blahopřál k úspěšnému startu také Michael Suffredini, generální ředitel a prezident společnosti Axiom Space a dodal: "Tato cesta je vyvrcholením dlouhých hodin výcviku i plánování. Je také výsledkem usilovné snahy NASA dosáhnout trvale udržitelné přítomnosti lidí na nízké oběžné dráze Země."

Astronauté mise Axiom 1 během svého pobytu na ISS uskuteční přibližně pětadvacet vědeckých experimentů. Budou se týkat vlivu kosmického prostoru na lidský organismus, experimentálního přenosu hologramů mezi stanicí a Zemí a podobně. Není bez zajímavosti, že původně se měl mise zúčastnit i herec Tom Cruise jako hrdina filmu o ISS. Později byl tento záměr odložen.

Kontrakt pro NASA

Než odešel do privátní sféry, byl Suffredini v letech 2005 až 2015 programový manažer Mezinárodní kosmické stanice. Poté získal prostředky od podnikatele Kama Ghaffariana a v texaském Houstonu roku 2016 založili společnost Axiom Space, jejímž cílem bylo vybudování soukromé orbitální stanice pro komerční aktivity ve vesmíru. Ve vedení společnosti je i bývalý administrátor NASA a astronaut Charles Bolden.

Axiom Space konkurovala společnosti Bigelow Aerospace zaměřené na vývoj nafukovacích orbitálních modulů, z nichž jeden už se testuje na ISS. V březnu 2020 ale Robert Bigelow nečekaně propustil všechny zaměstnance a jeho kosmická firma ukončila činnost.

Axiom Space se tak stala jediným subjektem, který usiloval o vývoj kosmických habitatů, což jí vyneslo kontrakt s NASA ve výši 140 milionů dolarů. Výsledkem má být stanice s uzly pro připojování kosmických lodí, obytným prostorem a vědeckým zařízením. Byla by vypouštěná po částech s smontovaná u ISS pomocí kanadského dálkově ovládaného ramene Canadarm. První modul má k Mezinárodní kosmické stanici dorazit roku 2024, po něm budou následovat dva další. Dokončení se předpokládá koncem dvacátých let. Součástí habitatu bude i rozměrná vyhlídková kopule.

S ISS má soukromá stanice zůstat spojená po zbytek její životnosti. Teprve až ISS doslouží, privátní stanice se oddělí a bude pokračovat v samostatném letu, přičemž některé části ISS (například Canadarm) by převzala. Zatím poslední termín ukončení provozu ISS mluví o roce 2031. NASA se pak chce soustředit především na novou stanici Gateway poblíž Měsíce.