Ukrajinská armáda dává najevo, že na Putinově podpisu anexe nezáleží a o kontrole území se rozhodne na frontě.

Ukrajinská armáda dává najevo, že na Putinově podpisu anexe nezáleží a o kontrole území se rozhodne na frontě. Zdroj: Profimedia

Kupjansk (září 2022)
Kupjansk (září 2022)
Rusové za sebou v táborech v Izjumu nechali jídlo, oblečení i drogy
Rusové za sebou v táborech v Izjumu nechali jídlo, oblečení i drogy
Ukrajinci vztyčili vlajku nad Lymanem.
16
Fotogalerie

Ukrajinská protiofenzíva: Fronta se rozpadá a Rusům hrozí obklíčení. Podívejte se na aktuální mapy

Zatímco ruský diktátor Vladimir Putin 30. září ohlásil anexi doněcké, luhanské, chersonské a záporožské oblasti na východě Ukrajiny, okupační jednotky v těchto místech ustupují tlaku ukrajinské armády. Připravili jsme pro vás sérii aktualizovaných map, na kterých můžete sledovat současnou situaci.

Celkový pohled na frontovou linii 

Vladimir Putin 24. února oznámil, že dal svolení ke „speciální vojenské operaci“. Ruské síly napadly Ukrajinu. Přes počáteční úspěchy narazili Rusové na odpor a neuspěli při pokusu o ovládnutí Kyjeva. Počátkem září pak zahájila Ukrajina protiofenzívu.

Charkovský úsek

Charkov patřil k hlavním cílům invaze, ukrajinská armáda ale ruské síly vytlačila. Počátkem května Kyjev oznámil, že ukrajinské síly přešly u Charkova do protiútoku, vytlačily ruské jednotky a osvobodily další obce. Začátkem září se Ukrajincům podařilo obklíčit Izjum a 10. září ruské ministerstvo obrany informovalo o stahování ruských vojsk od Balakliji a Izjumu v charkovské oblasti. O den později prezident Zelenskyj potvrdil, že ukrajinské síly dobyly Izjum zpět.

Doněcký úsek

V Doněcké oblasti měli separatisté před invazí pod kontrolou přibližně 7000 km2 z celkových asi 27.000, v dubnu uváděli, že mají více než polovinu. Nyní podle agentury Reuters Rusové ovládají 67 procent území. Na území Doněcké oblasti leží strategický přístav Mariupol, který se stal symbolem zkázy způsobené ruskou invazí na Ukrajinu a který Rusové za ohromných ztrát na obou stranách dobyli v květnu. Město je největším městem dobytým ruskou armádou.

Chersonský úsek

Metropoli Cherson Rusové obsadili 3. března, tedy šest dní po zahájení invaze na Ukrajinu. Chersonská oblast se nachází v jižní části Ukrajiny při pobřeží Azovského a Černého moře po obou březích dolního toku Dněpru. Na jihu je spojena s Krymským poloostrovem. Před ruskou invazí na Ukrajinu, která začala 24. února, žilo v oblasti přes milion lidí. Před válkou tvořili podle odhadů 80 procent obyvatel Ukrajinci a 14 procent Rusové. Přístavní Cherson leží u ústí řeky Dněpr do Černého moře a má strategickou polohu mezi separatistickým územím a Oděsou.

Ukrajina: celkový pohled

Celkový pohled na interaktivní mapu Ukrajiny s výběrem klíčových míst.

Ztráty ruské armády

Tato čísla vycházejí z ukrajinských odhadů a nelze je ve válečných podmínkách ověřit z nezávislých zdrojů.