Video placeholde
Ruský prezident Vladimir Putin.
Putinův projev (21. 9. 2022)
Ruský prezident Vladimír Putin: Vyhlášení částečné mobilizace (21.9.2022)
Ruský prezident Vladimír Putin: Vyhlášení částečné mobilizace (21.9.2022)
Ruský prezident Vladimir Putin se zúčastnil neplánované videokonference Organizace Smlouvy o kolektivní bezpečnosti (13. 9. 2022)
18
Fotogalerie

Mobilizace v Rusku: Putin vrší další nesmysly a hloupě lže. Na válku na Ukrajině Rusové těžce doplatí

Situace na ukrajinských frontách se vyvíjí úspěšně a podle předpokladů, postupy a cíle se daří naplňovat, ruská armáda a její spojenci si počínají při speciální vojenské operaci báječně. To pořád tvrdí ruský prezident Vladimir Putin, jeho kremelská mafie, ruská propaganda i proruští kolaboranti v Česku. Při popisu válek se vždy v historii lhalo, nejinak je tomu i teď. Rusko bylo ve skutečnosti ve svém postupu na Ukrajině zastaveno, utrpělo porážky, má těžké ztráty lidské i materiální. Dnes proto Putin vyhlásil v Rusku částečnou mobilizaci. Proč, když situace je navýsost výtečná a všechno jde podle plánu?

Putinův středeční projev k národu o situaci na Donbasu (Doněcká a Luhanská oblast na východě Ukrajiny) a na dalších ukrajinských frontách byl určen hlavně pro domácí ruské publikum. Protože jinde jeho nesmyslům, které na sebe pozoruhodně vršil i tentokráte, věří jen málokdo. Podívejme se, co ruský válečný štváč předvedl tentokráte.

Výmysl vedle výmyslu

Putin například řekl, že částečná mobilizace přichází „kvůli ochraně vlasti, její suverenity a územní celistvosti“. Územní celistvosti, které vlasti a jaké suverenity? Na ruské území nikdo neútočí, naopak Rusko a jeho ukrajinští posluhovači vyvolali letos novou válku na Ukrajině. Území, o které se bojuje, a o kterých Rusko tvrdí, že patří jemu či jsou nezávislá, jsou podle mezinárodního práva součástí Ukrajiny. Nic se na tom kvůli ruským lžím nezměnilo. Krym, Donbas i regiony na jihu státu, které okupují proruské síly, jsou ukrajinské. Žádnou svoji vlast zde Rusové nechrání.

Ruský prezident dále tvrdil, že Západ a jeho politici „otevřeně říkají, že v roce 1991 rozdělili Sovětský svaz a teď je na řadě Rusko.“ Kteří politici to říkají? Žádné konkrétní jméno nepadlo. Ne Západ, ale politická neschopnost, ekonomický kolaps a nedostatek demokracie rozdělily kdysi trouchnivějící Sovětský svaz. Nikdo relevantní na Západě dnes nechce rozdělení Ruska. Takové tvrzení by musel Putin dokázat na nějakých příkladech. Jenže takové nemá.

Putin také opět tvrdil, že „Západ vydíral Rusko“. Čím? Je to přesně opačně, Rusko vydírá Západ a Putin v tom pokračoval i ve středu: „Rusko má mnoho zbraní, aby odpovědělo… Použijeme všechny zdroje, které máme, abychom bránili náš lid. Věřím ve vaši podporu…“ On někdo útočí na ruský lid, aby ho musel Putin bránit? Kde se to děje? Nic takového není pravda. Obyvatelé okupovaných regionů na Ukrajině nejsou ruský lid. I když jsou proruští, je to, jak již bylo napsáno, území Ukrajiny.

Velkým problémem pro samotné Rusy, kteří mají narukovat v rámci vyhlášené částečné mobilizace, je fakt, že Putin je záměrně ohrožuje na životě. Ruský prezident řekl, že „mobilizace se bude týkat pouze záložníků… Především těch, kteří sloužili v ozbrojených silách, mají určité vojenské specializace a relevantní zkušenosti…. Před odesláním k jednotkám projdou povinným doplňkovým školením s přihlédnutím ke zkušenostem ze speciální vojenské operace…“ V kůži těchto chudáků by nechtěl být nikdo. Údajné relevantní zkušenosti z ruské armády jsou často jen bluf. Povinné doplňkové školení na úspěšný boj ve válce (dokonce ani ne při pofiderní speciální vojenské operaci) nestačí a tito lidé budou v podstatě posláni na válečná jatka.

Mrtvých bude přibývat

Fantasmagorické jsou i Putinovy věty o tom, že „lidé žijící v částech Ukrajiny ovládaných ruskými jednotkami nechtějí být škrceni neonacisty“. Zřejmě tím myslí vlastní ruské a proruské neonacisty, jejichž správa a vládnutí nemají naprosto nic společného ani s demokracií, ani se svobodou.

Zajímavé je, že Putin přišel s mobilizací po drtivých porážkách proruských sil v minulých týdnech. Důvod je jednoduchý: Rusové ztratili iniciativu, nedaří se jim a musí udělat něco, aby brzy neutíkali z Ukrajiny se staženým ocasem. Podceňovat je ale samozřejmě nemůžeme, protože ještě mají dostatek sil, aby v destrukci na Ukrajině pokračovali.

Největším problémem ruských sil je ale fakt, že nemají žádnou zásadní motivaci bojovat za Putina a jeho mafii. Dělají to pouze za peníze. To je sice ve světě normální, ale Ukrajinci bojují o všechno, o holou existenci. Proto Putinovi a Kremlu nepomůže ani mobilizace, nepovede to k naplnění dlouhodobých cílů Moskvy.

Jak Rusové u podobných příležitostí lžou, dokumentuje historická zkušenost. Sovětský svaz se snažil okupovat Afghánistán 9 let a 3 měsíce (v období 1979-1989). Oficiálně pak Moskva přiznala celkem 14 453 mrtvých vojáků v důsledky války v Afghánistánu (zabitých v boji, zemřeli na důsledky zranění, po nemocech a při nehodách). Vojenští experti ale odhadují sovětské ztráty na troj až pětinásobek. Pohybujme se proto někde uprostřed těchto odhadů. A podívejme se teď na Ukrajinu. Ruský ministr obrany Šojgu potvrdil za pouhých 7 měsíců bojů na Ukrajině necelých 6000 mrtvých. Ukrajinci tvrdí, že je jich přes 55 000. Opět se pohybujme někde uprostřed, protože zřejmě ani jedna strana neříká v tomto případě pravdu. I kdybychom ale zůstali u nižších čísel, jsou to pro Rusko za tak krátkou dobu větší ztráty než v Afghánistánu. A to by mělo být pro Putina varující.

Částečná mobilizace v Rusku je proto přiznáním vážných Putinových neúspěchů. Bohužel i temnou zprávou, že nesmyslná válka bude pokračovat ještě dlouho.