Video placeholde
Minomet 2S4 Tulpan
Minomet 2S4 Tulpan
Minomet 2S4 Tulpan
Minomet 2S4 Tulpan zničený Ukrajinci
Minomet 2S4 Tulpan zničený Ukrajinci
6
Fotogalerie

Ruský novinář odhalil ve videu pozici největšího minometu na světě. Ukrajinci jej zničili za pár minut

Ruský novinář natočil efektně vypadající video přímo před největším ruským minometem, kterým tato armáda disponuje. Tím ale odhalil jeho pozici pro ukrajinskou armádu. Ta zbraň rychle lokalizovala a přesnými údery ji za pár minut zničila. Na doutnající trosky ruské techniky se podívejte ve videu. 

2S4 Tulpan je největším samohybným minometem v ruské armádě i na celém světě. První kusy do služby ruské armády vstoupily v roce 1974. Bojově byl užit v Afghánistánu a v Čečensku. Stroj byl do roku 1991 i ve výzbroji Československé lidové armády. Jeho ráže je 240 mm. Stroj pojme až pětičlenou posádku, je dlouhý 8,5 metru a váží 30 tun. V současnosti má Rusko ve své výzbroji 40 jednotek v provozu a 390 jednotek ve skladu

Jejich nasazení ve válce na Ukrajině prozradil ve svém videu z fronty korespondent ruského prvního kanálu a Komsomolské pravdy Alexander Kots. Minomety 2S4 Tulpan předtím ostřelovali ukrajinskou továrnu Azovstal, kde se ukrývali ukrajinští vojáci. Nyní se těžké samohybné minomety přesunuly do oblastí Doněcku a Luhansku. Tento konkrétní ostřeloval Ukrajince u městečka Rubežnoje v Luhanské oblasti.

"Děkujeme ruskému propagandistovi za tip," napsal gubernátor Luhanské oblasti Serhij Hajdaj na sociální sítě. Připojil k tomu také sérii obrázků, díky kterým ukrajinské zpravodajské služby lokalizovaly obří samohybný minomet a následně jej zneškodnily. Video z akce najdete v úvodu článku.