Video placeholde
Alexandr Ovečkin mohl zasáhnout do dějin. Jestli by mu Putin naslouchal, je jiná věc.
Hokej je vášní Vladimira Putina, kamarádí se s Alexanderem Ovečkinem či Reném Faselem
Hokejová vášeň pojí Vladimira Putina i s běloruským kolegou Alexandrem Lukašenkem
Vladimir Putin s bývalým ruským kanonýrem Pavlem Burem na jedné z exhibic
Smutní stříbrní Rusové
16
Fotogalerie

Světový sport bez Ruska a Běloruska, Putinova válka je zahnala do izolace

Jedním z neplánovaných důsledků napadení Ukrajiny je odstřižení ruského a běloruského sportu ze světových soutěží. Putin a Lukašenko ženou své země do izolace na všech frontách. Dopady na ekonomiku a společnost je nezajímají.

Světové společenství nereaguje na ničivou Putinovu invazi jen ekonomickými sankcemi a vojenskou pomocí, přičemž obojí lze ještě stupňovat. Připojují se i světové sportovní organizace, vylučující ruské a běloruské reprezentace z mezinárodních soutěží. 

Většina Rusů, manipulovaná státními sdělovacími prostředky, věří Putinovým báchorkám o úspěšné „denacifikaci“ Ukrajiny. V dané situaci je nemyslitelné, aby nomenklaturní vedení domácích sportovních svazů zůstalo apoliticky stranou. Invazní cíle naopak podporují, se všemi důsledky.

Bez ruské a běloruské účasti

Ruský a běloruský sport dostávají jednu těžkou ránu za druhou. Na jejich vyloučení ze světových soutěží apeluje Mezinárodní olympijský výbor. Sportovní asociace zrušily jejich účast na lyžařských soutěžích, nebo na halovém světovém šampionátu v lehké atletice v Bělehradu. Totéž platí pro červnový atletický šampionát pod širým nebem v Eugene.

„Svět je zhrozen tím, co Rusko provedlo za podpory a pomoci Běloruska. Světoví lídři se snažili vyhnout této invazi diplomatickými prostředky, ale neúspěšně kvůli neotřesitelné ruské touze vpadnout na Ukrajinu,“ podpořil sankce prezident Mezinárodní asociace atletických federací Sebastian Coe.

Rusko je vyřazeno z baráže fotbalového mistrovství světa. Mezinárodní volejbalová federace mu odebrala květnové pořadatelství světového šampionátu. Podobných případů je víc a stále přibývají. Nejcitelnější dopad však budou mít sportovní sankce na ruský a běloruský hokej.  

Rána pro hokej

Mezinárodní hokejová federace (IIHF) vyloučila ze svých řad Rusko i Bělorusko. Nemohou se účastnit světových šampionátů a dalších mezinárodních soutěží, jako je Euro Hockey Tour, kde trojici švédské, finské a české reprezentace doplní Švýcarsko. 

Rusko přijde i o pořadatelství juniorského mistrovství světa v Novosibirsku a Omsku a seniorský šampionát, který se měl uskutečnit příští rok v Petrohradu.

Na blížícím se šampionátu ve Finsku nahradí běloruský tým v „české“ skupině Rakousko, „sbornou komandu“ Francie. Finští pořadatelé jsou důslední. Zrušili zápasy v helsinské Hartwall Areně, kde drží menšinový vlastnický podíl ruští oligarchové Roman Rotenberg a Gennadij Timčenko ze sankčního seznamu EU.

Pro Moskvu může tento přístup sportovního světa znamenat víc, než se zdá. Ruský sport a v první řadě hokej je odjakživa chloubou a výkladní skříní kremelské propagandy, což platí i dnes. Co jiného mohl Putin doma tak hrdě prodávat, než úspěchy svých sportovců? 

Národní sport číslo 1

Hokej je ruským i běloruským národním sportem číslo jedna. Oba diktátoři, Putin i Lukašenko, se často zviditelňují při exhibičních zápasech, kde nastřílejí jeden gól za druhým. Těží z úzkého přátelství se světovými hvězdami v čele se třetím nejlepším střelecem historie NHL Alexanderem Ovečkinem.

Zcela liché jsou v této souvislosti námitky, že by se sport neměl míchat s politikou. Jednak s ní byl propojován opakovaně, v nejviditelnější podobě bojkotem olympijských her, jednak je Putinova agrese nejnebezpečnějším válečným zločinem v tomto století, jež změní světové uspořádání na desítky let.

Pokud dnes někdo úzce propojuje politiku se sportem, je to Putinův režim. „Hokej je podstatný z hlediska tradice. Bohužel byl a je blízko Kremlu už od dob Brežněva. Když Rusko nebude na mistrovství světa seniorů a juniorů, bude ho to bolet hodně. Ale tyto sankce jsou nutné především proto, že hokej je nástrojem, jaký Rusko využívá v politické propagandě,“ říká bývalý mluvčí IIHF Szymon Szemberg.

Propaganda v KHL

Typickou ukázkou je formát Kontinentální hokejové ligy (KHL), jež vznikla jako politický projekt a jakási protiváha kanadsko-americké soutěže NHL. Vedení KHL nyní vyzvalo její účastníky k otevřené podpoře války na Ukrajině. „Žádáme vaši spolupráci při práci s fanoušky, aby podporovali armádu,“ apeluje, což se má týkat i sociálních sítí.

Tato podpora je už dnes na některých stadionech patrná používáním symbolů Z, plakátů, vlajek a dalších propagandistických prvků, připomínajících éru komunismu. Soutěž už opustily neruské kluby Jokerit Helsinki a Dinamo Riga, ale nejde o nic nového. 

Loni v prosinci nastoupila sborná na domácím turnaji v rámci seriálu Euro Hockey Tour v „retro“ dresech SSSR. Tehdy tato politická demonstrace prošla takřka bez povšimnutí, přitom šlo o jasnou provokaci zapadající do Putinovy představy obnovení sovětského impéria.

Pokrytec Fasel

Současná situace odkrývá i poměry v jednotlivých sportovních asociacích. Vedení některých z nich, včetně hokejové IIHF a zejména fotbalové FIFA, povolilo po počátečním váhání až pod neudržitelným tlakem zdola. 

Nejostudnější roli sehrál bývalý prezident Mezinárodní hokejové federace René Fasel, jenž stál v jejím čele do roku 2021. Nikdy se netajil vřelými vztahy s  Putinem a Lukašenkem a rozhodnutí svých nástupců vyloučit Rusko a Bělorusko ze světových šampionátů označil za smutný den v historii hokeje.

„Sport nesmíme používat jako sankci, to není jeho účel,“ řekl Fasel, což napovídá, že on sám by tento krok nepodporoval. Naopak si vysloužil tvrdou kritiku, že se v současné vyhrocené situaci nechá zaměstnat v KHL jako expert na řešení strategických záležitostí.

René Fasel připomíná pokrytectví bývalého německého politika Gerharda Schrödera, propagátora užšího propojení Evropy na ruské dodavatele zemního plynu. Oba vyměnili úzké osobní zájmy za paktování s diktátorským režimem. 

Mnozí západní „advokáti“ Kremlu už procitli nebo procitají, jiným to bude patrně trvat déle. Dnes se dostávají do stejné izolace jako Putinův režim. 

Video placeholde
Blueline: Ovečkinova podpora Putina a ruská zbraň jménem KHL • iSport.tv