Video placeholde

Kalousek v Reflexích: Fialova cesta do Kyjeva byla gestem; ale gestem, které má smysl

To, že premiér Fiala odjel podpořit spolu s premiéry Polska a Slovinska ukrajinského prezidenta Zelenského přímo na Ukrajinu, je výrazný politický akt, který je sice především gestem, jež nezvrátí válku, ale přesto má svůj smysl. „Mimo jiné jsem hrdý na to, že se o českém premiérovi píše ve světě jako o politikovi, který má odvahu, a ne jako o někom, kdo zneužívá evropské peníze pro svůj byznys,“ říká Miroslav Kalousek.

Podle obou diskutujících aktuálního dílu Reflexí byla cesta Petra Fialy, Mateusze Morawieckého a slovinského premiéra Janeze Janši výrazným tahem, který ukázal na odhodlání středoevropských zemí postavit se ruské agresi na Ukrajinu výrazněji, než to činí zbytek Evropy. „Je to asi dáno historickou zkušeností zemí střední a východní Evropy se sovětskou imperiální politikou,“ tvrdí Stoniš. „Už jsme to v našem pořadu zmínili, ale znovu to zopakuji, těžko se smířit s tím, že Německo dále posílá Putinovi přibližně miliardu dolarů denně za dodávku ruského plynu a financuje tak jeho válku proti Ukrajině,“ dodává Kalousek.

Poslechněte si Reflexe Kalouska a Stoniše jako podcast:

Marek Stoniš se domnívá, že ideální k ukončení války by byla kombinace tvrdého postoje k Putinovi a diplomacie především ze strany Evropské unie. „Až skončí válka, samozřejmě musí nastoupit diplomacie, ale v této chvíli se s Putinem jednat nedá, překročil všechny myslitelné hranice,“ myslí si Kalousek,

Cesta do Kyjeva a postoj české vlády k ruské agresi budou mít dopad i na vnitřní českou politiku, shodují se diskutující. „Kdyby byly tento týden prezidentské volby, zcela jistě by Petr Fiala porazil pravděpodobného kandidáta na Hrad Andreje Babiše, který aktuálně vypadá, že leží bezmocně v příkopě. Ale byla by chyba jej podceňovat,“ říká Stoniš. „To určitě ne. Před rokem by veřejnost zvolila díky cestě na Tchaj-wan Miloše Vystrčila, dnes zase Petra Fialu,“ reaguje Kalousek. „Ale komunální i prezidentské volby rozhodnou ekonomická a sociální témata, spojená s růstem energií,“ dodává. „A to je přesně živná půda pro populisty,“ vysvětluje Kalousek. „Navíc nevím, jestli je reálné, aby Petr Fiala kandidoval na prezidenta z pozice premiéra,“ říká.

Zároveň oba diskutující ocenili českou vládu i občany za způsob, jakým zvládají uprchlickou vlnu z Ukrajiny. „Vláda se chová příkladně,“ řekl Kalousek.