Video placeholde
Pobyt v krytech je dnes nedílnou součástí života na Ukrajině
Rusové střílejí bezhlavě na všechno. Zabíjejí civilisty, ničí školy, obchody, nemocnice, domy i auta.
Julija, součást výsadkářské jednotky, legenda ukrajinského města Žytomyr
Škola v Žytomyru
Radnice v Charkově
41
Fotogalerie

Klicperová: Ukrajina je plná „Zelenských“. Lidé nespí a řídí obranu i MHD, zatímco je Rusové bombardují

Přímo v ukrajinském Žytomyru sleduje průběh ruské okupace válečná reportérka Lenka Klicperová. Na místě konfliktu je od vypuknutí války. I když byla už v několika válečných konfliktech, tak to, co vidí na Ukrajině, ještě nezažila. Poslechněte si telefonát, který s ní vedl Bohumil Pečinka a ve kterém Lenka Klicperová popisuje, jak to na Ukrajině vypadá.

„Rusové tvrdí, že neútočí na civilisty. Ale já vidím něco jiného. Tady v Žytomyru ničí obytné budovy. Několik lidí bylo zabito, je tu spousta raněných a mezi nimi pouze civilisté. A bohužel i děti. Jeden chlapec tu při ruském bombardování přišel o obě nohy,“ ličí bestialitu ruských útoků válečná reportérka Lenka Klicperová.

I když byla několikrát přímo na linii ve válečném konfliktu, nikdy by ji nenapadlo, že něco podobného uvidí i v Evropě. „Vůbec jsem něco takového nečekala. Jezdím tu ve svém osobním autě mezi obytnými domy, které jsou srovnané se zemí. Dělostřelectvo, tanky a letadla si v Evropě asi neuměl představit nikdo,“ říká. Zároveň ale poukazuje na jednotu Ukrajinců a schopnost udržet „naživu“ i základní infrastrukturu. „I když je tu třeba třicet krát denně poplach, stále funguje MHD, stále fungují semafory. Žytomyrský starosta je takový malý Zelenský. Nespí a organizuje jak obranu města, tak fungování zásobování,“ dodává.

Telefonát vznikl v rámci natáčení poslednícho dílu podcastu Kecy a politika. Poslechnout si ho můžete zde >>>