Ukrajina před a během ruské invaze

Ukrajina před a během ruské invaze Zdroj: ČTK, Google Maps koláž reflex.cz

Náměstí v Charkově
Škola v Žytomyru
Silnice na kyjevském předměstí Brovary
Radnice v Charkově
Most ve městě Irpiň na předměstí Kyjeva
10
Fotogalerie

Ukrajina před a během Ruské okupace. Podívejte se, jak Putinova agrese devastuje ukrajinská města

Černihiv, Charkov. Irpiň, Žytomyr. Ukrajinská města, která počtem obyvatel oscilují mezi Prahou a Ostravou, srovnává bezohledná ruská agrese se zemí. Útoky na civilní cíle i infrastrukturu jsou považovány za válečné zločiny a není pochyb o tom, že se jich na Ukrajině prezident Vladimir Putin i jeho armáda dopouští. Podívejte se na snímky, která ukazují, jak to na konkrétních místech vypadá teď a jak to tam vypadalo v roce 2017, kdy je na svých mapách zachytila služba GoogleStreetView.

Kyjevské předměstí Brovary. Má tu smůlu, že se tudy táhne i hlavní tah na Kyjev. Jejich silnice teď okupuje ruská ohořelá vojenská technika, na které si smlsly buď protitankové ruční Javeliny nebo nebeské drony Bayraktar. Most v Irpinu zase vyhodili do povětří sami ukrajinští ženisté, aby se do města nedostali Putinovy tanky.

Obydlená osada v Žytomyru měla smůlu, že se nedaleko (čtěte několik kilometrů) od ní nachází vojenská škola. Rusové pro jistotu zasypali rodinné domy tolika střelami z minometů a letadel, že tam nezůstal kámen na kameni. Budova místní školy také představovala pro ruské okupanty smrtelné nebezpečí, jinak netuším, jak si Putinovy vojenské síly ospravedlnily její srovnání se zemí.

Těžce to schytalo i náměstí v Charkově a budovy městské samosprávy. O ostřelování paneláků v Kyjevě se toho už také napsalo dost. Podívejte se do naší fotogalerie, kde najdete srovnávací fotografie z devíti míst na Ukrajině. Desátá fotografie je bonusová a ukazuje stav ruského letectva před a po útoku na Ukrajinu.

Video placeholde
Sestřih záběrů z války na Ukrajině ke dni 2.3.2022 • Twitter