Video placeholde
...se bojí Vladimíra Putina?
20:31
Vladimir Putin během projevu (21.2.2022)
Jednání ruského prezidenta Vladimira Putina a německého kancléře Olafa Scholze.
Ruský prezident Vladimir Putin.
15
Fotogalerie

KVIFF podporuje Ukrajinu, Aerofilms do kin znovu uvedou Manského zásadní dokument Svědkové Putinovi

MFF Karlovy Vary vyjádřily bezvýhradnou podporu Ukrajině, podpoří ji mimořádným uvedením celovečerního snímku dokumentaristy ukrajinského původu Vitalije Manského Svědkové Putinovi. Film měl s velkým ohlasem světovou premiéru ve Varech v roce 2018, odkud si odvezl Cenu za nejlepší celovečerní dokumentární film. Do kin jej nyní uvádí dceřiná společnost Aerofilms, výtěžek z projekcí půjde na konto Člověka v tísni.

„Chci se ke starému materiálu z počátků Putinovy vlády ještě vrátit a stejně jako v tomto dokumentu hledat příznaky nemoci, o níž jsem doufal, že do roku 2012 odezní,“ řekl ve Varech v roce 2018 po prvním promítání Svědků Putinových Vitalij Manskij, narozený v roce 1963 v Kyjevě.  

Zásadní snímek, který pomáhá odhalit kořeny současné situace, nás totiž zavádí do posledního dne roku 1999, kdy do ruského prezidentského křesla usedá premiér Vladimir Putin. Dalšími protagonisty snímku jsou i Michail Gorbačov a Boris Jelcin, který si bývalého šéfa bezpečnostní služby vybral jako svého nástupce.

Film, který zpracovává Manského unikátní sběrný materiál, má českého koproducenta (Filip Remunda & Vit Klusak, Hypermarket Films) a vznikal pod ochranou České televize.

„Historická zkušenost naší země nás poučila, jak důležitá je zahraniční podpora kulturních a uměleckých osobností, které předávaly světu nezkreslený obraz skutečných poměrů v naší zemi,“ píše se v tiskovém prohlášení MFF KV.  

Organizátoři MFF Karlovy Vary dále jednoznačně odsuzují ruskou invazi na Ukrajině, vyjadřují Ukrajině bezvýhradnou podporu a uvádějí, že nebudou na festivalu přijímat nikoho, kdo je spojen s ruskými státními nebo vládními institucemi. „Karlovarský festival vždy podporoval právo na svobodné vyjádření umělců. Proto chce být otevřen všem tvůrcům, kteří svým dílem i občanskými postoji stojí za demokratickými principy a hodnotami,“ uvádí se v tiskové zprávě. „Víme, že se řada ruských filmařů dlouhodobě kriticky staví k poměrům v Rusku i jeho oficiální politice a za své názory jsou ve své zemi pronásledováni. Tyto osobnosti budeme vždy podporovat. Nechceme a nebudeme však přijímat na karlovarském festivalu nikoho, kdo je jakýmkoliv způsobem spojen s ruskými státními nebo vládními institucemi, nebo svým postojem podporuje válečnou agresi.“