Politolog Stanislav Balík

Politolog Stanislav Balík Zdroj: Nguyen Phuong Thao

Politolog Stanislav Balík
Muž reaguje uvnitř vozidla poškozeného ostřelováním, v Brovary, za Kyjevem, Ukrajina úterý 1. března, 2022.
Lidé procházejí kolem poškozeného vozidla a obrněného vozu na kontrolním stanovišti v Brovarech za Kyjevem.
Dobrovolník ukrajinských sil územní obrany prochází kolem poškozeného obrněného vozidla na kontrolním stanovišti v Brovarech u Kyjeva, Ukrajina
Kouř stoupá z poškozeného obrněného vozidla na kontrolním stanovišti v Brovarech u Kyjeva, Ukrajina
15
Fotogalerie

Politolog Balík: Je to návrat barbarských praktik v tom nejhorším orientálním provedení

Jsme reálně ve válce. A v každé válce se suspendují určitá práva, obhajuje politolog a děkan FSS Masarykovy univerzity Stanislav Balík vypnutí dezinformačních serverů. Šly proti naší národní bezpečnosti, fungovaly jako páté kolony nepřítele, dodává v dalším ze série dotazníků Reflexu.

K čemu vlastně dnes na Ukrajině dochází? Nejsme svědky resuscitace bývalého carského impéria? 

Jsme především svědky návratu praktik, které jsme v Evropě po hrůzách druhé světové války považovali za překonané – jde o klasickou agresi, jichž jsou dějiny plné, s cílem podmanit si cizí stát. To, že chce Vladimir Vladimirovič Putin vstoupit natrvalo do ruských dějin jako obnovitel historickým omylem rozpadlého ruského impéria, je zřejmé už dlouhou dobu. Teď to „jen“ definitivně stvrdil.

Platí stále rovnice, že čím je slabší Západ, tím je silnější Rusko a naopak? Pokud ano, kdy Západ oslabil? 

Nepřemýšlel bych jen v binární kategorii Rusko a Západ; pólů mezinárodní politiky je víc. Každopádně to, že je Západ slabší, než býval, je také zřejmé už delší dobu. Nechal se ukolébat vítězstvím ve studené válce a konceptem tzv. konce dějin, kdy převládlo přesvědčení, že západní model liberální demokracie nevyhnutelně spěje k vítězství, aniž by pro to bylo nutno mnoho obětovat a konat. Byla to v zásadě jakási verze marxistických zákonitostí dějin.

Prezident Zelenskyj podepsal žádost o přijetí Ukrajiny do EU. Měla by Unie přidělit zemi status unijního kandidáta?

Ano, měla by. Tím ovšem neříkám, jaká kritéria a kdy musí splnit. Při tom by se ale Unie mohla a měla zamyslet nad svou vnitřní strukturou, mechanismy a cíli a revidovat je.

Nakolik mezinárodní sankce, zejména ty ekonomické, Rusko skutečně oslabí?  

Záleží na tom, jak komplexní budou a jak budou reálně vymáhány. Ale smysl zcela jistě mají – od těch ekonomických po spíše symbolické typu účasti ruské sborné na mistrovství světa v hokeji.

Nakolik kvůli nim ekonomicky oslabí Západ? A měl by nyní přehodnotit svou energetickou politiku? 

Nemůžeme si myslet, že ekonomické sankce nemají oboustranný dopad. Koneckonců na nich vidíme, jak by vypadal svět, po němž volají leckteré národovecké síly – svět tzv. soběstačnosti. Přerušení či omezení ekonomických kontaktů s nějakou zemí dopadne i u nás na konkrétní firmy a jednotlivce. Mám ale za to, že jsme skutečně dlouhá desetiletí nezažili tak flagrantní porušení mezinárodního práva a návrat barbarských praktik v tom nejhorším orientálním provedení.

Uvažování o energetické politice bude zcela jistě ovlivněno touto zkušeností – že spoléhat se na zdroje energie z tak nevypočitatelného a agresivního státu (a teď nehodnotím, zda je svobodný, či nesvobodný, ale nevypočitatelný a agresivní nejen vůči svému okolí) je krátkozraké. Nejsem ale odborník na energetiku, abych uměl říct, co může a má být výsledkem případného přehodnocení energetické politiky.

Co říkáte zablokování proruských a dezinformačních serverů? Lze to při garanci svobody slova obhájit?

Domnívám se, že jsme reálně ve válce. A v každé válce se suspendují určitá práva. Tyto servery reálně šly proti naší národní bezpečnosti, kdy fungovaly jako páté kolony nepřítele uvnitř naší země. Jsem rád, že naše vláda našla k takovému potenciálně nepopulárnímu kroku odvahu. Naše demokracie tak ukazuje, že má vůli a odhodlání se bránit.

Ukrajina žaluje Rusko u Mezinárodního tribunálu v Haagu. Je možné Putina a spol. skutečně nějak, jakkoli, právně soudit a i odsoudit? 

Viděli jsme v minulosti, že před mezinárodním tribunálem skončilo několik bývalých hlav států, včetně někdejšího nejmocnějšího muže Balkánu, masového vraha Slobodana Miloševiče. Toužím se dožít doby, kdy před mezinárodním tribunálem stanou zločinci v čele s V. V. Putinem a budou světskou mezinárodní spravedlností potrestáni za své zločiny proti lidskosti. A to nejen na Ukrajině.