Petr Plecitý

Petr Plecitý Zdroj: Archív

Ruská invaze na Ukrajinu
Ruská invaze na Ukrajinu
Lidé čekají na hranicích dlouhé hodiny.
Lidé čekají na hranicích dlouhé hodiny.
Desítky tisíc lidí v neděli 27.2. 2022 na Václavském náměstí v Praze protestovaly proti ruské invazi na Ukrajinu. Demonstraci svolal spolek Milion chvilek.
15
Fotogalerie

Současná situace je bankrotem představy o tom, že Rusko může být náš partner, říká politolog Plecitý

V této anketě se pokusíme čtenářům představit názory opinion leadrů českého veřejného prostoru. Petr Plecitý (52) je absolventem politologie na FSV UK. Zabývá se energetickou bezpečností a mezinárodními vztahy. Pracuje jako konzultant.

K čemu vlastně dnes na Ukrajině dochází? Nejsme svědky resuscitace bývalého carského impéria?

K pokusu o resuscitaci carského impéria dochází již mnoho let – Gruzie, Arménie, Krym, zvýšení vlivu v Bělorusku, Kazachstánu a dalších republikách. Otázka je, zda si Rusko neukouslo příliš velké sousto. Přeci jen dnešní doba je trochu jiná, účinnější jsou subtilnější metody ovládání zemí, jak to dělá Čína.

Rusko v posledních letech stupňuje vojenskou nebo hybridní ofenzívu všude ve světě, například v Mali, Bosně a Herzegovině, v Černé Hoře, Bělorusku, Kazachstánu a nyní na Ukrajině. Znamená to vytyčování nových sfér vlivu?

Doplnil bych Sýrii. Už když jen vedle sebe vidíte napsaná jména těch zemí, tak je zřejmé, že to nemá moc koncepci, strategii, čeho chtějí dosáhnout, snad kromě resuscitace carského impéria. Více než vytyčování sfér vlivu to připomíná zoufalou snahu uchytit se vlivem, kde to jde, a vyřvat si tím respekt. Opět bych to srovnal s Čínou, která si získává vliv v zemích, které potřebují na suroviny (Afrika) nebo v zemích přes které chtějí vyvážet zboží (Nová hedvábná stezka). To má jasnou strategii.

Platí stále rovnice, že čím je slabší Západ, tím je silnější Rusko a naopak? Pokud ano, kdy Západ oslabil?

Tahle rovnice platila za studené války. Poté nastalo období, kdy Západ se chtěl s Ruskem přátelit. Ovšem došlo k mnoha fatálním nedorozuměním. Asi nejdůležitější bylo, že Západ se domníval, že Rusko vychová do stejné podoby společnosti. To byl naprostý omyl, Rusko je jiná civilizace, nikdy nemohla mít stejný pohled na lidská práva, demokracii a další atributy Západu. Takže slabost Západu po skončení studené války vidím v tom, že tohle nepochopil a nezařídil se podle toho.

Co říkáte ruské výhrůžce vládám Finska a Švédska, že pokud vstoupí do NATO bude ze strany Ruska následovat vojenská a politická odpověď?

Je to očekávatelná výhrůžka. Finsko i Švédsko jsou vojensky silné země, pro NATO by byly posílením. Jsem zvědav, jestli opustí pohodlí neutrality, na což odkazuje výhrůžka (stanete se cílem). Vstup těchto zemí do NATO by Rusy bolel víc než ekonomické sankce.

Není dnešní situace na Ukrajině bankrotem politických sil v čele s Václavem Klausem, Milošem Zemanem, SPD a komunisty?

Nemyslím. Tato situace je bankrotem politické představy o tom, že Rusko může být náš partner. Tuto představu mělo i Německo či Itálie. A vůbec bych tuto politickou představu nezesměšňoval. V současném světě má Západ dva konkurenty až nepřátele – Rusko a Čínu. Čína je nebezpečnější než Rusko. Naše konfrontace s Ruskem Čínu dále posílí.

Měla by podle vás česká vláda zvýšit rozpočet na obranu? V jaké oblasti?

Určitě ano, ale nikoli zbrkle, jinak dojde k problému absorbce peněz a neúčelnému utrácení. V jaké oblasti ukáže analýza současných bojů na Ukrajině, jaké zbraně jsou neúčinnější v boji s Ruskem. To je totiž ten jasný nepřítel, proti kterému se potřebujeme vyzbrojit. Doteď to tak jasné v armádě nebylo. Armáda se pyšnila zahraničními misemi. Teď je jasné, že se musí připravit na možný útok z Ruska. Špičková protiraketová obrana by určitě měla být na prvním místě.

Co říkáte vaporizaci osmi proruských serverů?

Je to zbytečné a špatné rozhodnutí. Naše demokracie je dostatečně silná, aby vydržela existenci několika proruských serverů, o kterých to mimochodem každý ví a jejich vliv je minimální. Naopak omezování svobody slova je velmi nebezpečný precedent. A udělat to na výročí komunistického převratu z roku 1948, je takové symptomatické. Kdo bude příště zcenzurován (vaporizován) a proč?