Poslanec ODS Pavel Žáček je historikem a někdejším prvním ředitelem ÚSTR

Poslanec ODS Pavel Žáček je historikem a někdejším prvním ředitelem ÚSTR Zdroj: ČTK / Roman Vondrouš

Pavel Žáček
Žáčkův návrh na projednávání kauzy Čapího hnízda opozice neprosadila
Česká pomoc míří na Ukrajinu.
Česká pomoc míří na Ukrajinu.
Česká pomoc míří na Ukrajinu.
21
Fotogalerie

Putin se vůči Ukrajině stal Hitlerem 21. století, začíná dělat chyby, říká historik Pavel Žáček

Historik Pavel Žáček (53) je v současnosti poslancem šéfem bezpečnostního výboru Poslanecké sněmovny. Ve své odborné práci se zabýval dějinami Státní bezpečnosti a osvobozováním Prahy v roce 1945. V posledních sedmi letech byl konzultantem ukrajinských badatelů, zabývajících se moderní historií a dějinami ruské tajné policie. Žáček pro Reflex popisuje, proč dle něj válka na Ukrajině ve výsledku Putinovo Rusko oslabí.

K čemu vlastně dnes na Ukrajině dochází? Nejsme svědky resuscitace bývalého carského impéria?

Na Ukrajině dochází k zoufalé a zločinné snaze ruského diktátora Vladimira Putina o sebezáchovu vlastního autokratického režimu. Spíše než o resuscitaci carského impéria, Putin mimochodem není žádný příslušník staré ruské nobility, ale bývalý kágébák luzného původu. Jde o snahy o obnovu modernější autokratické až totalitní obdoby podstatné části Sovětského svazu. Mocenskou strukturu Kremlu životně ohrožovala a ohrožuje jak domácí opozice, kterou při dlouhodobé a systematické přípravě konfliktu nechal ruský diktátor zašlapat do země, tak oranžová revoluce v Bělorusku, nedávný sociální výbuch v Kazachstánu, ale zejména hluboká prozápadní transformace Ukrajiny, její vážně míněná snaha o vstup do EU a NATO. Putinovi evidentně nestačilo obsazení Krymu a části Donbasu, ale ani vyslání armádního sboru do Běloruska. Naopak této situace využil k přepadení mírumilovného sousedního státu. Překročil přitom veškeré přijatelné meze, a stal se vlastně vůči Ukrajině Hitlerem 21. století.

Rusko v posledních letech stupňuje vojenskou nebo hybridní ofenzívu všude ve světě, například v Mali, Bosně a Hercegovině, v Černé Hoře, Bělorusku, Kazachstánu a nyní na Ukrajině. Znamená to vytyčování nových sfér vlivu?

Agresivní zahraniční působení státních či nestátních entit Ruské federace probíhá všude ve světě, zmiňme jejich aktivity v Sýrii, Libyi, Sahelu, ale i státech jižní či střední Ameriky, nad severním Atlantikem, u norských břehů, kolem Islandu či také v Indickém a Tichém oceánu. Jsem přesvědčen, že v reakci na napadení Ukrajiny, se tyto ozbrojené entity stanou v rámci jakýchsi proxy konfliktů cílem útoků, a budou postupně z krizových regionů vytlačeny. Strategický dopad vyvolání válečného konfliktu ve východní a střední Evropě bude pro ruské zahraniční působení fatální. Věřím, že se nakonec Putinovo pojetí velmocenských sfér vlivu dramaticky zhroutí, což ve svém důsledku oslabí Kreml a jeho režim.

Platí stále rovnice, že čím je slabší Západ, tím je silnější Rusko a naopak? Pokud ano, kdy Západ oslabil?

Ano, ale poněkud bych tuto tezi upravil: pokud Rusko cítí, že je Západ slabý, cítí se silné. Rozličné signály, mezi nimi politické proměny USA, brexit, konec éry kancléřky Angely Merkelové, prezidentské volby ve Francii, dopady pandemie covidu-19 atd., si Putin a jeho mocenský aparát mylně interpretoval jako oslabení demokratického Západu. Ruský diktátor hraje vabank a doplatí na to.

Co říkáte ruské výhrůžce vládám Finska a Švédska, že pokud vstoupí do NATO, bude ze strany Ruska následovat vojenská a politická odpověď?

Kreml je pod tlakem a začíná dělat chyby. Pokud se domníval, že na agresi proti Ukrajině tyto státy, které mají s Ruskem dlouholeté negativní zkušenosti, nebudou reagovat, tak se hluboce mýlil. Severoatlantická aliance je připravena přijmout obě severské země do svého společenství v podstatě okamžitě.

Není dnešní situace na Ukrajině bankrotem politických sil v čele s Václavem Klausem, Milošem Zemanem, SPD a komunisty?

Ano, je tomu tak. Tak je nutné číst jejich mediální reakce.

Měla by podle vás česká vláda zvýšit rozpočet na obranu? V jaké oblasti?

Současná situace zásadně urychlí proces modernizace české armády a jeho financování. První jsou na řadě jsou pozemní a kybernetické síly, další bude letectvo atd. atd.

Co říkáte vaporizaci osmi proruských serverů?

Ať chceme nebo nechceme, stali jsme se součástí konfliktu Ruska proti Západu, možná dnes již nad úrovní hybridního konfliktu za standardního mírového stavu. Jsem přesvědčen, že proruských médií, multiplikujících do České republiky ruskou válečnou propagandu, by se mohlo z popudu vlády a bezpečnostních složek zastavit ještě více.