Video placeholde
Volodymyr Zelenskyj ve filmu Rande na 8 způsobů
Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj ve videu vyvrací tvrzení, že uprchl ze země
Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj mezi vojáky.
Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj mezi vojáky.
Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj mezi vojáky.
26
Fotogalerie

Volodymyr Zelenskyj: Z komedianta hrdinou svobodné Evropy

Volodymyr Zelenskyj. Jméno, které ještě před pár lety znali jen Ukrajinci, a to často pouze ve spojení se zábavnými televizními pořady a romantickými komediemi, je dnes symbolem odporu proti agresivní velmoci. A zná ho celý svět. 

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj teď údajně mění pozici každých třicet minut, aby ho ruské invazní síly nedokázaly lokalizovat. Se svou rodinou se podle všeho nestýká, jak sám říká „jsem cíl číslo jedna a moje rodina je cíl číslo dva”. Den tráví tím, že se radí s generály a jedná po telefonu se zástupci západních zemí. O dodávkách zbraní, o přijímání Ukrajinců, kteří byli nuceni uprchnout za hranice vlasti, o přijetí do NATO i do EU. Když je chvilka klidu a bezpečí, natáčí videa na socky, aby jeho národ věděl, že je pořád v Kyjevě.

Ostatně ruská propaganda už řadu dní tvrdí, že utekl ze země. Ale jak říká video, které v pátek v noci obletělo planetu: „...lídr frakce zde, premiér zde, prezident zde.” Celý svět je v šoku (a nikdo víc než samotní Rusové), jak Zelenskyj svou roli válečného vůdce zvládá. Zas tak překvapivé to ale není. 

Sluha národa

Stačí vám lehce pogooglit, abyste zjistili, že Zelenskyj je původně televizní a filmová ukrajinská star, ale hloubku a bizarnost celé situace si plně neuvědomíte, dokud nezjistíte, co vlastně hrál. I na Západě se občas stane, že si občané zvolí za své politické zástupce mediální celebrity. Ale většinou je to buď seriózní herec, nebo někdo, kdo si léta budoval, třeba i falešnou, auru úspěchu. Jako třeba Donald Trump. Zelenskyj ale byl znám především jako komik nebo herec v romantických filmech. Je to jako… představte si, že Rusové vpadnou do Británie a Angláni jim dávají na prdel, protože je vede Hugh Grant. 

Zelenskyj vystudoval práva, ale v podstatě už od puberty koketoval s divadlem, skeči, stand-upem a podobnými srandami. Koncem devadesátek založil komediální grupu s názvem Kvartal 95, se kterou jezdil nejen po Ukrajině, ale i všech bývalých zemích Sovětského svazu. Ostatně Zelenského prvním jazykem je ruština, narodil se do židovské rodiny v Krivom Rogu (to jen k té Putinem omílané denacifikaci Ukrajiny). V roce 2003 pak jako studovaný právník pomohl založit stejnojmennou produkční společnost a ta o dva roky později přeměnila Kvartal 95 na televizní pořad. A během pěti let se z „večerního Kvartálu” stala nejoblíbenější comedy záležitost na ukrajinské televizi.

Právě tady začíná Zelenského hvězda raketově stoupat, hraje ve filmech, objevuje se v televizi, lidi mu zobají z ruky a on si říká, že je čas posunout řemeslo na novou úroveň. Udělat něco pořádného, něco hodnotnějšího, nějakou satiru. Takže v roce 2015 vzniká pořad Sluha národa, což je podivná kombinace premisy Sorkinova Newsroomu a staré anglické klasiky „Jistě, pane ministře!”. Ve zkratce – středoškolský učitel se dopustí spontánního monologu, kterým útočí na zkorumpované politiky… a internet ho za to vynese až do prezidentského křesla.

Humor je znakem inteligence

Ukrajina doslovala milovala tenhle seriál, pro Čechy je to trochu repetetivní a vtipné jen obecně, ale pro Ukrajince jsou všechny joky velice přesně mířené. Je to konkrétní satira pro určité místo a určitou dobu. Sluha národa se dočkal tří sérií. A skončil jenom proto, že se Zelenskyj rozhodl kandidovat na prezidenta doopravdy. 

Jeho komediální a celebritní dosah v podstatě hacknul systém prezidentských kampaní. Kvartál 95 dál jezdil po zemi, ale nově si dělal srandu z politiků a promoval Volodymyra Zelenského. „Nebojte, tohle je normální představení, žádný volební meeting, he he he,” říká v jednom z představení Zelenskyj. „Vždyť jste si zaplatili lístek, to by bylo absurdní, abyste si platili lístek na meeting.” 

Ukrajina se do Zelenského totálně zblbla. Do něj i do jeho strany Sluhové národa (samozřejmě). Slíbili zatočit s korupcí. Slíbili ukončit boje na Donbasu. Slíbili prozápadní směřování země. A jak říkali jeho fanoušci před volbami: „Humor je známka inteligence. Žádný z našich politiků nedokáže vytvořit vtip. Pokud nemyslíme průměrnou mzdu.” V roce 2019 vyhrál Zelenskyj nad Porošenkem s brutálním náskokem. Téměř tři čtvrtiny hlasů byly hozeny Zelenskému. A jeho strana v tom samém roce obsadila parlament s takovou silou, že mají nadpoloviční většinu a dvaadvacet křesel k dobru. 

Problémy v ráji

Volodymyr Zelenskyj určitě věděl, že se nenechává zvolit do nejlehčí doby, ale že bude jeho první prezidentské období taková noční můra, to nejspíš nečekal. Celé to začalo už v roce 2019 Donaldem Trumpem, který měl údajně přes Rudiho Giulianiho tlačit Zelenského k tomu, aby mu vydal citlivé informace na Bidenova syna Huntera. Ten byl totiž vyšetřován kvůli svému působení v radě ukrajinského energetického konglomerátu Brusima Holding. 

Zelenskyj k tomu do médií poznamenal, že není prezidentem, kterého by se dalo k něčemu dotlačit. Tenkrát jsme ještě netušili, jak hlubokou pravdu ve skutečnosti říká. 

Pak udeřil koronavirus a zdálo se, že každá strategie, kterou Zelenskyj proti viru nasazuje, je neúspěšná. Koncem roku dokonce onemocněl covidem sám a musel být preventivně hospitalizován. Vypadalo to, že se v ráji objevují první problémy a vášnivé zamilování mezi Ukrajinou a jejich fešáckým mladým vůdcem začíná trochu ochlazovat. 

V říjnu loňského roku pak na ukrajinského prezidenta bafla kauza Pandora Papers. Podle všeho si měl odklonit velké částky peněz mimo dosah berňáku, stejně jako desítky jiných světových vůdců a stovky boháčů po celém světě. Zelenskyj tvrdil, že tam schoval peníze v roce 2012 ještě před Euromajdanem, aby ukryl svá aktiva před tehdejší zkorumpovanou represivní vládou. Některé dokumenty ale naznačují, že si ulil prachy mimo Ukrajinu jen pár týdnů před zahájením volební kampaně. 

Podle některých expertů byl tohle další pomyslný hřebíček do rakve. Ta věc, která bude Zelenského stát druhé volební období. Pokud se něco nestane. A jak všichni víme… stalo se. Když začal Putin na přelomu roku lifrovat na ukrajinské hranice stále víc mužů a celý svobodný svět začal vyšilovat, byl to právě ukrajinský prezident, který vyzýval ke klidu a odmítal stavět adekvátní obranu na hranice. 

Možná to bylo ze strachu, aby svými jednotkami nevyprovokoval Rusko k útoku. Možná to byl důmyslný a promyšlený tah, který v podstatě znemožnil jakémukoli racionálnímu člověku tvrdit, že je v téhle válce Ukrajina cokoliv jiného než oběť, za níž se Západ musí sjednotit. Pravdu se dozvíme nejspíš až za řadu let nebo taky nikdy. Pro teď víme jen jedno. V noci z 23. na 24. února 2022 zahájilo Rusko nevyprovokovaný útok s úmyslem dobýt Ukrajinu a sundat prezidenta i vládu. 

Prezident tut

Jenomže se ukázalo, že mladý komik má v rukávu ještě jeden vtip. Ještě jeden poslední prank a že ho zná nejen on, ale celá Ukrajina. A mimořádně humornou pointou tohohle vtipu je Vladimir Putin, který se topí v krvi vlastních vojáků a kurz rublů ho táhne ke dnu takovou rychlostí, že se může celý svět online dívat, jak se nad ním zavírá hladina. 

Putin je psychopat a bývalý rozvědčík. Má v sobě asi tolik empatie jako železobetonový kvádr. Zelenskyj naproti tomu strávil celá léta na pódiu, kde musíte číst publikum a vědět, co od vás obecenstvo chce. Když se v ČT pořád dokola ptají, jak se stalo, že se někdejší komediant stal hrdinou celé Evropy, odpověď je jednoduchá – ví přesně, kdo je jeho publikum, ať už jsou to válkou sužovaní Ukrajinci nebo zbytek světa, a umí dodat přesně to, co chtějí. 

A někde kolem toho dne, kdy mu Američané nabízeli odvoz do exilu a on měl prohodit už teď legendární větu: „Nepotřebuju odvoz, potřebuju munici,” se začal smazávat rozdíl mezi člověkem, co hraje hrdinu, a hrdinou opravdovým.