Hrdinové války z paneláku

Hrdinové války z paneláku Zdroj: Tomáš Vlach

Část Charkova zničilo neustálé ruské ostřelování a bombardování
Vaří se teď kdekoli, protože mnoho bytů je zničených
Kryt je dnes v Charkově zcela nepostradatelný
Metro nejezdí, slouží jako velký kryt
Zásobování vázne, co si nenapečeš, to není
6
Fotogalerie

Reportáž Tomáše Vlacha z Charkova, na který už měsíc Rusové útočí a každý den tu jde o život

Zatímco od Kyjeva se Rusové stáhli a všichni jsou zhrozeni devastací a stovkami mrtvých, na východě Ukrajiny se stále bojuje. Na Charkov i s jeho ruskojazyčnými obyvateli posílá Putinova armáda každý den desítky střel. Na sídlištích na severu města si lidé vaří před domy na ohni a pijí vodu z kanálu.

„Střílejí hned za protějším domem. Buď zalez sem, anebo utíkej!“ křikne Ljoňa schovaný za přístěnkem u sklepa paneláku na charkovském sídlišti Severní Saltivka. Kus odsud slyším obrovské rány, zřejmě reaktivní střely Grad, menšími kalibry se tu ostatně ani nestřílí. Není to sice ještě přímo na úprk, raději se ale schovávám k Ljoňovi do úkrytu. Sice jsme pod panelákem, aspoň však z dosahu střepin, které dokáží člověka zabít i na sto metrů.

Je tu chladno, vlhko a tma, ostatně když se koncem osmdesátých let tento typ sovětských paneláků stavěl, nikdo už příliš nepočítal s tím, že bude válka. Natožpak válka Ukrajiny s Ruskem, které mají třicet kilometrů od Charkova své hranice, ani ty tenkrát ještě neexistovaly. Jenže panelákům jsou dějiny upřímně ukradené a Ljoňovi, zdá se, taky.

„Ty stěny nás nezachrání, jsou příliš tenké. To nejsou ty staré dobré sovětské domy ještě z dřívějších časů,“ stěžuje si. Na několika provizorních lůžkách jsou navlhlé deky, do nichž se všechno osazenstvo vždy večer zabalí a pokouší se usnout. „Minulou noc se nám to podařilo, tři dny předtím to prostě nešlo. Stříleli tak, že jsme celou noc probděli,“ říká Ljoňa.

Intenzívní ostřelování mohlo být spojené s ofenzívou, kterou teď ruská armáda vede s cílem dobýt Donbas. Mohlo a nemuselo, ale faktem zůstává, že se Rusové stahují od Kyjeva a posilují jednotky na východě země. Pomyslná strategická mapa vypadá tak, že se ruská armáda snaží ze dvou stran sevřít do kleští oblast kolem měst Kramatorsk, Slavjansk, Lysičansk a Severodoněck, kde jsou rozmístěny ty nejlepší ukrajinské jednotky a nachází se tu také velení armády.

Už i v Kremlu pochopili, že žádné rychlé vztyčování ruských vlajek nad Kyjevem se konat nebude, a vzdali operace s cílem obklíčit a pacifikovat ukrajinské hlavní město. Ruské jednotky se od Kyjeva stahují a za nový cíl dostaly obsadit do 9. května, Dne vítězství ve druhé světové válce, Donbas. Co bude s Charkovem a Ruskem obsazenými oblastmi na jihu Ukrajiny, se zatím neví.

Jasno v tom zřejmě nemají ani na generálním štábu v Moskvě a záležet bude na tom, co řekne Vladimir Putin a jeho bezprostřední okolí. Varianty jsou prosté – obklíčit, dobýt anebo dál ostřelovat. S tím, že by Rusové snad nechali město na pokoji, nikdo příliš nepočítá.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!