Reflex č. 8

Herečka Táňa Pauhofová získala loni cenu Reflexu pro divadelní herečku na festivalu divadelních škol Zlomvaz. Přesně před rokem Romové na východě Slovenska rabovali samoobsluhy. Na rehabilitační klinice Fakultní nemocnice v Motole působí MUDr. Jiří Kříž, jediný primář-vozíčkář u nás. Desátého února 2005 zemřel jeden z nejvýznamějších amerických dramatiků. Skály, kaňon, srázy, louky, bystřina - to vše na ploše několika stovech hektraů najdete na území hlavního města Prahy.



Zde najdete kompletní obsah čísla 8 s články k přečtení.


Po kliknutí se obsah čísla otevře v novém okně. Celý časopis je samozřejmě přístupný také z archívu tištěného Reflexu v hlavním menu.
Foto






Foto
Je malá, ale živelně energická. Znám ji však i jako tichou a tajuplnou dívku. Rozporuplná bytost, může hrát princeznu i čertíka. Vlastně cokoliv, jak dokázala na soutěži uměleckých škol Zlomvaz, kde právě TÁŇA PAUHOFOVÁ (22) získala cenu Reflexu pro nejlepší herečku. Snad se tím připravuje na svou studijní stáž, spojenou s touto cenou, do Shakespearovy země, myslel jsem si, když přišla na rozhovor s knihou o Harrym Potterovi pod paží. Záhy mě však vyvedla z omylu. V rozhovoru s Honzou Dědkem.


Foto
Přesně před rokem Romové na východě Slovenska rabovali samoobsluhy. Prý z hladu, protože stát jim výrazně snížil sociální dávky. Již tradičně hysterická elektronická média událost pojala jako příklad kosovizace Evropy, které prý - teď už opravdu - hrozí vlna zbídačených romských migrantů. Sonda Andreje Bána.


Foto
Mladík na vozíčku přijel ke skleněným dveřím a zmáčkl otvírací bzučák. Pak se vrátil do chodby a pokračoval v hovoru s dívkou vozíčkářkou. Ze dveří jednoho pokoje vyšla mladá žena, denně sem přichází za manželem kvadruplegikem, a cosi domlouvala se sestřičkou. Vtom se otevřely jiné dveře a vyjel z nich doktor JIŘÍ KŘÍŽ (35), jediný primář vozíčkář u nás a patrně i ve střední Evropě. „Vítejte na spinální jednotce!“ řekl s úsměvem. Jsme na půdě rehabilitační kliniky Fakultní nemocnice v Praze-Motole. Reportáž Pavla Kováře.


Foto
Letošního 10. února večer, před začátkem představení, zhasla všechna broadwayská divadla své světelné reklamy. Na památku amerického dramatika ARTHURA MILLERA, který by se v říjnu dožil devadesátky. Cause se věnovala Veronika Bednářová.


Foto
Ačkoliv nejsem žádný senzibil, člověk obdařený nadpřirozenou citlivostí, co čte z věcí či přírody kolem sebe jako normální smrtelník z knihy, tak když jsem se poprvé ocitl v Divoké Šárce, vnímal jsem okamžitě zvláštní atmosféru.Jakýsi nebývalý soulad všude kolem. Nevěděl jsem, co to způsobilo, ale najednou jsem nikam nespěchal, zvolnil jsem krok, nasával vlhký vzduch hutností nápadně podobný ovzduší horskému a pak se posadil na nejbližší skálu, abych si srovnal myšlenky. Genius Loci Petra Volfa.