„Ukončeme tu anarchii!“

„Ukončeme tu anarchii!“

„Ukončeme tu anarchii!“

Alexander Lukašenko chce omezit přístup Bělorusů na internet. Vzorem běloruského diktátora je Čína, kde se uživatelé světové počítačové sítě nedostanou na vybrané internetové stránky a vláda jim blokuje přístup k webu i podle koncovky internetové adresy. To samé teď chce po vlastní vládě Lukašenko.



„Pokud si přečteme, co se tam zveřejňuje, pochopíme, že internet slouží jako platforma nejen pro opozici, ale pro hlasy a země nepřátelské vůči nám. Musíme tuto anarchii na internetu ukončit,“ citovala Lukašenka tisková agentura SITA. Není to tak dávno, co běloruská vláda odstartovala experiment v podobě povinné registrace držitelů satelitních televizních přijímačů. Zatím tuto novinku zkouší v jediném městě poblíž polských hranic (viz článek Lukašenko proti bílým talířům, Reflex 20/2007), ale časem ji chce prosadit celostátně.

V případě satelitu je Lukašenkova snaha celkem pochopitelná. V říjnu má na satelitu začít vysílat volně šířený program TVP Bialorus, televizní kanál věnovaný Bělorusům provozovaný veřejnoprávní Polskou televizí a podporovaný polskou a americkou vládou. Má jít o první svobodnou běloruskou televizi, ale co si budeme namlouvat: TVP Bialorus bude stejně nezávislá a objektivní jako „spontánní“ oranžová revoluce v Kyjevě.

Internet je ale trošku něco jiného. Lukašenko zřejmě nepochopil princip, na jakém toho médium funguje: totiž že pro něj neexistují hranice a (bohužel) také skoro žádná pravidla. Jakékoli pokusy o jeho regulaci se míjejí účinkem a represe podobná té v Číně je jenom chatrným a dočasným řešením. Omezování přístupu na vybrané stránky nemá budoucnost, nehledě na to, že schopným hackerům nesahají čínští ani běloruští státní úředníci ani po kolena.