Kauza knihovna - všechno je jinak

Kauza knihovna - všechno je jinak

Kauza knihovna - všechno je jinak

Zprvu jsem se chtěl zamyslet nad poměrně zajímavým vývojem celé kauzy okolo nové Národní knihovny na Letné. Poté jsem si však uvědomil, že vyjma olympiády neznám v poslední době žádné další téma, k němuž by se chtěl vyslovit prakticky každý. A to nejen v Praze, reakce nabyla takřka globálních rozměrů.


Čteme vyjádření politiků, architektů, herců, sportovců, spisovatelů, žižkovských žen, modelek, televizních scenáristů, prezidenta, památkářů..., kteří se svými komentáři, emotivně prožívanými, řadí do dvou hlavních a několika dceřiných táborů. Jejich vyjádření jsou tu chytrá, veselá, zbrklá, naivní, pitomá, urážející, odhalující, zatemňující, zavádějící, šalebná, lhavá – množina, která se stala nekonečnou. Bohužel a současně bohudík hovoří o svých autorech víc než jasně – ani jsme to radši vědět nechtěli!
Vrhají se na nás v podobě tištěné, z internetu, ale také z obrazovky, z radiopřijímačů, na nejrůznějších besedách, přednáškách, poradách, a hlavně v hospodách. Knihovna ovládla český komunikační prostor, a to přesto, že knihovnictví rozumí málokdo, světovou moderní architekturu v Česku sleduje tak tři sta lidí, modernímu výtvarnému umění tady raději nerozumí takřka nikdo, zamýšlet se nad urbanistikou Letné je náročné, panoráma Prahy je díky dynamice současnosti nevypočitatelné a co by dup se nám radikálně začne měnit – ale všichni prostě máme názor. A když už jsme si jej nějak horko těžko vytvořili a pro sebe obhájili – tu máš! Všechno je jinak.
Ona se asi někde stala chyba, ale kde? Knihovna nebude? Jak to? Hurá? Proboha? A začne to zase znovu? Příznaky už koncem minulého týdne vyrašily. Opět totéž. Ale ono je to teď jinak. Stala se chyba, několik chyb, několik profesionálních chyb. Za takové chyby se ovšem má platit. Protože ono to všechno něco stojí a podle oficiálních informací i stálo – peníze, energii, dobré jméno, čas, postavení… Taková knihovna přece nepřiletí z vesmíru, i když i to o ní někteří tvrdili. U zrodu projektu jsou konkrétní instituce, konkrétní lidé, politici, architekti, ministři… Kdo ty chyby bude analyzovat? Kdo je vysvětlí? Kdo je zaplatí? Kdo se k nim přihlásí? Zase nikdo? Že by opět další modelový příběh z jiné Prahy?



Související články:
Petr Holec: JAKÁ LETNÁ?
Petr Holec: TAK PRAVIL KLAUS
Petr Volf: NEJTĚŽŠÍ JE VYHRÁT - rozhovor s JANEM KAPLICKÝM
Petr Volf: KLAUS A KNÍŽÁK PROTI CHOBOTNICI
Miloš Čermák: ZATRACENĚ CHYTRÝ POPULISTA
Petr Volf: POROTA - rozhovor s VLASTIMILEM JEŽKEM
Petr Volf: VZEDMUTÁ VLNA
Petr Volf: COSI NEOBYČEJNÉHO
Andrej Halada: LETENSKÁ KNIHOVNA ANEB JSOU CHOBOTNICE PĚKNÉ?
Anketa: KLAUS BRÁNÍCÍ VLASTNÍM TĚLEM STAVBĚ KNIHOVNY?