Nová americká strategie v Afghánistánu bude fungovat

Nová americká strategie v Afghánistánu bude fungovat

Nová americká strategie v Afghánistánu bude fungovat

Po projevu amerického prezidenta Obamy je jasné, že se USA dohodnou...

Po nedávném projevu amerického prezidenta Obamy je jasné, že se USA dohodnou alespoň s částí radikálních afghánských islamistů na spolupráci a že hodí přes palubu prezidenta Afghánistánu a možná i šéfa pákistánského státu. Je sice drsné takto dávat ruce pryč od bývalých spojenců, ale je to strategie, která zřejmě bude proti teroristům fungovat.
Barack Obama minulý týden prohlásil, že zvýší počet vojáků v Afghánistánu, posílí afghánskou armádu a policii a bude více pomáhat Pákistánu, jehož území se stalo bezpečným útočištěm islámských radikálů včetně členů Tálibánu a al-Ká'idy. Do Afghánistánu pošle civilní i vojenské instruktory, do Pákistánu peníze. Američané se také chtějí dohodnout s „neteroristickými“ Tálibánci na míru. Zároveň Obama pohrozil svým spojencům v Afghánistánu i Pákistánu, že už dále nebude tolerovat jejich korupčnictví a nedostatek spolupráce v boji proti teroristům.
Jak bude nový program vypadat v praxi? Za prvé – Američané už schválili zvýšení počtu svých vojáků v Afghánistánu o sedmnáct tisíc mužů. To znamená, že na jihu země začnou více pronásledovat ozbrojené skupiny islámských radikálů včetně bývalých či současných al-Ká'idistů. Zároveň budou pokračovat i útoky na pákistánském území. To sice způsobí velké problémy pákistánskému prezidentovi Zardárímu na domácí politické scéně, ale toho už USA zřejmě stejně odepsaly. Snadněji se dohodnou s jeho politickými protivníky nebo s pákistánskými vojáky, byť rozhodně nejde o vzor demokratů.
Za druhé se opravdu dá čekat velké usmíření minimálně s některými Tálibánci v Afghánistánu a možná i s některými méně důležitými spolupracovníky Usámy bin Ládina. Velké „sbratření“ ale zřejmě přijde až po afghánských prezidentských volbách. Ty se budou konat na podzim a budou znamenat konec současného nepříliš oblíbeného afghánského prezidenta Karzáího. S jeho nástupcem pak Američané dohodnou mír se zbytky zdecimovaných nebo uplacených povstalců. Podobný model se nedávno skvěle osvědčil v Iráku.
Zbývá jen maličkost: Kolik to celé bude stát? Náklady na vojenské operace v Afghánistánu vzrostou o šedesát procent, poznamenali podle agentury Reuters nejmenovaní američtí vojenští činitelé. A Pákistán má už teď od Obamy slíbenou 1,5 miliardu dolarů každoročně po dobu pěti let. Za likvidaci – popřípadě uplacení – teroristů, kteří teď z pro ně bezpečného pákistánsko-afghánského pomezí plánují útoky na USA a západní Evropu, to ale určitě stojí.



Další články autora najdete v rubrice ŠÍLENÁ RACIONALITA (Reflex online)


Související články:

Marek Hudema: ÍRÁN DOSTŘELÍ AŽ DO EVROPY, tvrdí v rozhovoru ředitel bruselského Transatlantického institutu EMANUELE OTTOLENGHI (Reflex č. 7/2009).
...je tu jasná touha nabídnout Íránu ještě jednu, poslední šanci – skrze přímá jednání. Má to ale mnoho rizik a doufám, že nová Obamova administrativa si je toho vědoma...

Anketa, foto profimedia.cz

VYVOLÁVÁ VE VÁS NÁSTUP BARACKA OBAMY DO ÚŘADU NĚJAKÁ OČEKÁVÁNÍ? ptali jsme se vás v anketě (Reflex online, 21. 1. 2009)
Obama se ve svém inauguračním projevu mimo jiné vyslovil se pro stažení amerických jednotek z Iráku a posílení vojenské přítomnosti v Afghánistánu. Vyzval k hledání nových přístupů k muslimskému světu na základě vzájemného respektu...