Mládí vpřed!

Mládí vpřed!

Mládí vpřed!

Podle exprezidenta Václava Havla by se měl prezidentem stát někdo mladší než on, Václav Klaus nebo Miloš Zeman, protože jsou moc poznamenaní komunismem. Proč ne. Zvlášť dva posledně jmenovaní se stále chovají, jako by učili na komunistické ekonomické škole. Jenže aby český prezident nebyl komunismem poznamenaný, museli bychom ho spíš než v politice hledat ve skate parku.


„Jako by si (strany) nepamatovaly na tu neblahou zkušenost z minula, kdy najednou toho kandidáta hledaly téměř na inzerát ze dne na den,“ řekl Havel v Otázkách Václava Moravce k blížící se prezidentské volbě. Neblahou zkušenost si určitě pamatujeme my, občané: partaj ze zoufalství někoho vyloví a najednou je jméno v médiích. Načež neznámý, který prezidentem vůbec nechtěl být (vždy vidím utrápenou tvář Petra Pitharta), začne slyšet naše skryté hlasy, jak mu naléhavě šeptají: vezmi to! Pravda je, že dokud budou prezidenta volit politické strany, bude vždy poznamenaný, ať mu bude kolik chce. A komunismus bude tím lepším z poznamenání. Podívejte, co se takový Bohuslav Sobotka naučil v demokracii – byť zde je patrný rukopis velkého učitele.
Současní šedesátníci a sedmdesátníci, narození ještě za demokracie první republiky nebo na jejích troskách, určitě nejsou horší než padesátníci nebo čtyřicátníci. Naopak. Ti se narodili do tuhé poválečné totality a formovala je normalizace. Jejich často prasácké návyky a naprostý morální nihilismus jen umocnilo Klausovo zhasnutí počátkem devadesátých let, kdy zjistili, že podobné je možné i v demokracii, jen nesmíte mít fialový oblek a moc mastné vlasy. Proto se možná na Hrad víc hodí někdo jako Miloš Zeman, kdo bude v důchodovém věku spíš než posledním politickým ambicím holdovat becherovce, takže mu na prezidentování nezbude čas.