Za větší gauneřinu

Člověk musí milovat poslance ČSSD a exministra zahraničí Jana Kavana. Nikdy a nic ho nezlomí, ani infarkt. Tolik průšvihů s nabouranými auty v opilosti, trezorem s divnou hotovostí, zastrašováním, prozrazením agenta, Karlem Srbou – a pořád na vrcholu politické kreativity! Už se zdálo, že nám zlý muž bude ochoten zmizet natrvalo z očí, když mu zaplatíme dovolenou v newyorském sídle OSN, obvyklém odkladišti podobných doma nežádoucích typů, a nic. Vrátil se.

Pak jsme o něm zase dlouho neslyšeli, když opět za naše peníze brázdil země, s nimiž máme zahraniční výměnu zhruba na úrovni sexu s prostitukou v hotelovém pokoji. A zase nic. Jan Kavan se vrátil znovu. Přestože jeho guru dávno odpočívá na Vysočině, vydává sprosté pšouky a ještě víc tloustne. Jeho chráněnec Karel Srba, jak známo, už několik let taky odpočívá, na rozdíl od Zemana ale hubne.
Nyní o víkendu Jan Kavan oblékl rudou košili a kravatu a v odborářském sídle založil se svými spřízněnými komunistickými kádry z ČSSD uvnitř vládní partaje „levicové křídlo“. Nebyl to v televizi vůbec hezký pohled, samé známé firmy: Petr Lachnit, Josef Hojdar, Jaroslav Foldyna, Ivan David. Kdyby dnes někdo točil Okres na severu v „demokratických“ podmínkách, měl by o role postaráno. Nikdo je nezvládne líp než tahle parta. Největší vtip ovšem přišel s prohlášením frakce. „Cílem je posílení a prohloubení vnitrostranické demokracie, která omezí tak rozšířený klientelismus v řadách sociální demokracie a zamezí manipulaci v programových a personálních otázkách,“ píše se v něm. Chybí jen závodní dovolená pod stanem se společnými sprchami. Kdybych na tohle všechno neplatil, málem bych se zasmál. Takhle jen cítím škubání v levé paži.
Kdo požadoval těsně před hlasováním o důvěře Paroubkově vládě (výměnou za souhlas) vlivné místo na vlastní lobbování – a dostal ho? Petr Lachnit. Díky své drzosti bude premiérovým „poradcem pro regiony“, ač nic takového není potřeba. Překladem téhle funkce do každodenního politického slovníku se obvykle po čase zabývá policie. Kdo se má stát (výměnou za souhlas vládě) velvyslancem v Moskvě? Vladimír Laštůvka. A kdo protlačil Jaroslava Baštu (výměnou za souhlas vládě) na post prvního náměstka lidoveckého ministra zahraničí Cyrila Svobody, ač ministr žádného náměstka nehledal? Jan Kavan.
Radši se ani nebudu ptát, jak naučný slovník definuje politický klientelismus. Mohl bych skončit na sále.