Co provedla Katka Tetřevovi?

Televizní pozdvižení nad tím, že lyžařka Kateřina Neumannová trénovala na šumavském Březníku, je vzorovou ukázkou mediálního zmatení. Ředitel národního parku pan Pavlíčko se opravdu má za co omlouvat, neosvědčil se, ale pokud ho chce někdo odvolat, je trapné používat k tomu takhle banální záminku.


Skandálek, který v hlavním zpravodajství zaznamenaly obě velké televizní stanice, rozvířil Jaromír Bláha z Hnutí Duha. Argumentuje tím, že ředitel parku pustil lyžařku do přísně chráněné zóny, kam se v zimě nesmí, aby turisté nerušili zimujícího tetřeva. Tetřev je vůbec na Šumavě oblíbený argument. Kvůli němu se táhla stavba rozhledny na Boubíně, i když i bez ní tam denně chodí stovky lidí a ona sama tetřevovi překáží jen těžko. Kvůli němu se pořádaly podobně trapné tanečky okolo hraničního přechodu Modrý sloup. Teď ho zas znervózňuje šustění lyží paní Neumannové.
Jaromír Bláha zná situaci na Šumavě dobře, i on tedy musí tušit, že jeho argumentace je poněkud nadsazená. Tu cestu na Březníku znám dobře, je to běžná lesní asfaltka, v létě tu potkáváte těžkou techniku. Ostatně i v televizním záběru bylo vidět kmeny rozřezané motorovou pilou. Řekl bych, že ta nadělá víc kraválu než běžky. Jistě, řeže se v létě, teď je zima. Ale byl jsem v té oblasti o letošních Vánocích a jako obvykle jsem tu potkal, v první zóně kousek od Březníku, kamion jedoucí pro vytěžené dřevo. To jistě je důvod, proč volat ředitele Pavlíčka ke zodpovědnosti. Dodnes nebyl schopen připravit nový plán péče, takže se těží podle starého a vznikají holiny tam, kde má být přísně chráněné území. Jestli ředitele odvolat, tak kvůli manažerské neschopnosti, trénující Neumannová je proti tomu nepodstatná banalita.
V jednom ale panu Bláhovi rozumím. Mizerné hospodaření na Šumavě už dneska nikoho nezajímá, po skandálu s tetřevem a Katkou skočily hned dvě televize. Z mediální obratnosti má Duha jedničku, ale na jalovosti toho skandálku to nic nemění.