Hlavní líčení kvůli kauze Čapí hnízdo: Vypovídat byla i Jana Nagyová (12.9.2022)

Hlavní líčení kvůli kauze Čapí hnízdo: Vypovídat byla i Jana Nagyová (12.9.2022) Zdroj: Blesk:Jakub Poláček

Hlavní líčení kvůli kauze Čapí hnízdo: Příchod Andreje Babiše a Jany Nagyové k soudu (13.9.2022)
Hlavní líčení kvůli kauze Čapí hnízdo: Příchod Andreje Babiše a Jany Nagyové k soudu (13.9.2022)
Hlavní líčení kvůli kauze Čapí hnízdo: Příchod Andreje Babiše a Jany Nagyové k soudu (13.9.2022)
Hlavní líčení kvůli kauze Čapí hnízdo: Příchod Andreje Babiše a Jany Nagyové k soudu (13.9.2022)
Hlavní líčení kvůli kauze Čapí hnízdo: Příchod Andreje Babiše a Jany Nagyové k soudu (13.9.2022)
16
Fotogalerie

Předběžné doznání Babišovy manažerky Nagyové a další dotační příběhy její rodiny

První týden soudu s Andrejem Babišem a Janou Nagyovou přinesl překvapivé prohlášení. Bývalá manažerka Čapího hnízda sice vinu nepřipouští, ale omluvila se Babišově rodině a případné pochybení bere na sebe. Není to jediný sporný dotační příběh, týkající se její rodiny.

Obžaloba viní Janu Nagyovou ze spáchání dotačního podvodu a poškození finančních zájmů Evropské unie. Nagyová podle ní nepravdivě uvedla, že Farma Čapí hnízdo je malý a střední podnik, a zamlčela, že vlastníkem je majitel Agrofertu. Ten je viněn z umožnění tohoto podvodu a podle soudce Jana Šotta nelze vyloučit, že také on bude obviněn z poškozování finančních zájmů EU.

Beru to na sebe

Patrně proto, že se některé výpovědi svědků rozcházely s obhajobou, že jde o účelový komplot postavený na hrubých procesních vadách, vystoupila Jana Nagyová s poněkud nečekaným prohlášením.

„Obhájci mě za to nepochválí, ale říct to musím. Chci se velice omluvit celé rodině pana Babiše, včetně jeho osobně. Pokud někdo v minulosti hypoteticky pochybil, tak jsem to byla já. Hypoteticky jsem mohla něco špatně vyhodnotit. Věřím však, že jsem postupovala v souladu s tím, jak byla v dané době daná problematika dotací vykládána. Nikdo z Babišovy rodiny tady u soudu nemá co dělat,“ řekla soudu.

Babiš jí na místě poděkoval a v rozhovoru pro web Novinky ji označil za „statečnou ženu, jednu z nejlepších odbornic v ČR na čerpání evropských fondů, které polistopadový kartel zničil život“. Její vyjádření ho prý překvapilo, stejně jako jejího advokáta.

Nagyová prakticky přenáší vinu na dotační úřad, že ji tehdy neupozornil na případné nesrovnalosti. Úředníci však vycházeli pouze z čestného prohlášení, kde Farma Čapí hnízdo čerstvě vyvedená z holdingu ujišťovala, že není propojená s jinou velkou firmou. Jinak by neměla na dotaci nárok. Tuto žádost podepsala Nagyová, jež Babiše navedla na možnost využít unijní dotaci pro malé a střední podniky.

„Byla jsem ujištěna, že akcionáři jsou nepodnikající fyzické osoby a že společnost není majetkově propojená s jinou firmou,“ hájí se dnes Nagyová, ale neřekla kým a zda věděla, o koho se jedná.

Policie však shromáždila důkazy, že Čapí hnízdo nefungovalo jako nezávislý podnik. Bez masivních finančních injekcí desítek firem Agrofertu přes fakturaci podezřele nafouknuté reklamy v areálu by nepřežilo ani rok.

Miliony z eráru

Kauza kongresového centra však není jediným dotačním příběhem, vyvolávajícím pozornost kolem rodiny Jany Nagyové, dříve Mayerové. Už před rokem přinesl web Neovlivní informaci, že spolek Asociace pro evropské fondy, jehož předsedou je její dnes už bývalý manžel Daniel Mayer, dostal v letech 2018 až 2020 z ministerstva průmyslu a obchodu celkem pět milionů korun za poradenské služby.

První dotace ze šesti kontraktů a tří dodatků přistála na Mayerově účtu v květnu 2018 v době, kdy intenzivně probíhalo vyšetřování Čapího hnízda a poté, co resort převzalo hnutí ANO. „Asociace pro evropské fondy podle oficiálních údajů zveřejněných v účetních závěrkách neměla v době spolupráce s ministerstvem žádné zaměstnance, neuváděla žádné personální náklady,“ píše Neovlivní.

Manželé Mayerovi působili v dresu ANO v letech 2016 až 2018 na vlivných postech jihlavského magistrátu. Oba zasedali v městské radě, Jana Mayerová byla náměstkyní primátora. Komunální politiku opustila na jaře 2018 a v prosinci 2020 se poněkud zvláštně vrátila ke svému dívčímu příjmení Nagyová.

Nelze vyloučit, že jde jen o souhru okolností, jak dnes tvrdí Mayer, jenž odmítá jakoukoli souvislost milionových dotací s kauzou Čapí hnízdo. Otazníky kolem jejich načasování zůstávají.

Podvod za 300 milionů

S Danielem Mayerem je spojena ještě jedna kauza, kterou začal v září za podstatně menšího zájmu veřejnosti projednávat pražský městský soud. Obžaloba viní podnikatele Milana Gánika a architekta Antonína Kantu kvůli podezření z dotačního podvodu a poškozování finančních zájmů EU při výstavbě vědecko-technického centra Nupharo Park poblíž Ústí nad Labem.

„Některé podstatné informace zamlčeli a zejména pak účelově a nepravdivě navýšili vlastní zdroje žadatele o dotaci,“ uvádí obžaloba. V letech 2013 až 2015 díky tomu měli neoprávněně inkasovat celkem 300 milionů korun z evropských fondů a národního rozpočtu. Firma Nupharo Park nakonec skončila v konkurzu.

Důležitou roli v tomto kontroverzním projektu sehrála firma EUFC CZ, jejímž jednatelem je Mayer. Připravila podklady pro získání obří subvence z resortu průmyslu a obchodu, zpracovala studii proveditelnosti a žádost o dotaci.

Mayer dnes prohlašuje, že se ho trestní řízení v této věci netýká a jeho společnost v ní „žádným způsobem nefiguruje“. Nicméně příběh této dotace v některých rysech nápadně připomíná kauzu jeho bývalé manželky.

Bojuje proti bezpráví

Nagyová i přes probíhající soud kandiduje do Senátu v jihlavském senátním obvodu. Nominovala ji krajská organizace s posvěcením předsednictva ANO.

„Je to poctivá a statečná žena, která vůbec nic neudělala. Do Senátu kandiduje proto, aby bojovala proti bezpráví,“ podpořil ji Babiš. To je zcela v rozporu s presumpcí viny, kterou bez důkazů uplatňuje u konkurence a šmahem ji označuje za mafiánský kartel.

„Kandiduji kvůli obraně spravedlnosti. Abych se bila za nespravedlivě osočené a souzené,“ potvrdila jeho slova Nagyová. Nelze se ale zbavit pochyb, že její kandidatura je jen další marketingový tah, zlehčující obžalobu v očích potenciálních voličů ANO.

Nagyová sice nese formálně za žádost o spornou dotaci odpovědnost, ale v jednom jí lze dát za pravdu. Jen stěží vymyslela a zorganizovala celou transakci, kdy byla firma účelově vyvedena z holdingu a její skutečné vlastníky, Babišovy rodinné příslušníky, přikryly anonymní akcie, zaplacené majitelem Agrofertu.

Babiš má proto dobrý důvod Nagyovou podporovat a chválit její odbornost. Nelze ale pochybovat o tom, že pokud půjde do tuhého, přehodí odpovědnost i na ty, kdo mu dnes loajálně kryjí záda. Otázkou je, zda mu to bude u soudu stačit.