Video placeholde
Andrej Babiš u soudu. (14.9.2022)
Andrej Babiš s manželkou Monikou u soudu. (14.9.2022)
Andrej Babiš s manželkou Monikou u soudu. (14.9.2022)
Andrej Babiš s manželkou Monikou u soudu. (14.9.2022)
Andrej Babiš u soudu. (14.9.2022)
14
Fotogalerie

Otec ze mě udělal magora, papíry k Čapímu hnízdu jsem podepsal až v roce 2011, řekl před časem Andrej Babiš ml.

V Česku byl naposledy Andrej Babiš mladší v létě loňského roku. Pomáhal s následky řádění tornáda na Moravě a pak dost podstatným způsobem zasáhl do předvolebního dění, kdy v Ústí nad Labem křičel na svého otce, když zahajoval kampaň. Nyní se do Česka vrací, aby vypovídal jako svědek v procesu zneužití dotací na Čapím hnízdě. Připomeňte si, co řekl v srpnu roku 2021 ke zmíněné kauze v pořadu Prostor X Čestmíra Strakatého.

Andrej Babiš se výpovědi svého syna bojí. Jeho advokáti podali proti jeho svědectví námitku a žádali lékařský posudek Andreje Babiše mladšího. To ale soudce Jan Šott zamítl a potvrdil, že juniora v pátek jako svědka vyslechne. „Ze spisu nevyplývá, že by svědek nebyl schopen vypovídat,“ uvedl soudce. Na to Babiš reagoval, že se v pátek k soudu nedostaví, protože nechce syna „znervózňovat“.

Andrej Babiš mladší měl být jedním z majitelů akcií farmy Čapí hnízdo. Těmi dalšími byli údajně jeho sestra Adriana, dále Monika Babišová a její bratr Martin Herodes. Ti všichni odmítli u soudu vypovídat. Až na Andreje juniora. Ten tvrdí, že figuroval jako bílý kůň a údajně ani nevěděl, co za listiny podepisuje. Od roku 2015 byl pak údajně pod vlivem manželů Protopopových, kteří jej proti jeho vůli léčili ze schizofrenie a zavlekli ho i na Ruskem okupovaný Krym.

O svém zavlečení i nevědomém podpisu mluvil Andrej Babiš mladší i v pořadu Prostor X v srpnu 2021. V něm navíc tvrdil, že dokumenty k Čapímu hnízdu podepsal až mezi lety 2011 a 2012, načež byly antedatovány na rok 2008. Tuto pasáž najdete ve videu v úvodu článku. Pokud svou výpověď před soudem zopakuje, pro jeho otce to bude znamenat vážný problém.

Podívejte se na celý rozhovor s Andrejem babišem mladším v Prostoru X:

Video placeholde
Prostor X: Rozhovor s Andrejem Babišem • Prostor X