Video placeholde
True Detective: Night Country
Část ansámblu True Detective: Night Country: Casey Bloys, Issa López, Jodie Foster, Kali Reis a Francesca Orsi
Představitel mladého policisty Petera Priora Finn Bennett a režisérka a scenáristka Issa López na hollyhoodské premiéře čtvrté řady Temného případu (True Detective: Night Country) 9. ledna
Představitelka detektivky Liz Danvers Jodie Foster a režisérka a scenáristka Issa López na hollyhoodské premiéře čtvrté řady Temného případu (True Detective: Night Country) 9. ledna
Aka Niviâna ve čtvrté řadě Temného případu hraje psychicky křehkou sestru policistky Evangeline Navarro
5
Fotogalerie

Polární noc má zvláštní moc: Nejlepší Temný případ je ten čtvrtý, z mrazivé Aljašky plné drsných žen

„Je to vlastně ten nejdelší film, co jsem kdy natočila,“ prohlásila Jodie Foster v nedávno publikovaném rozhovoru pro Reflex o čtvrté řadě amerického seriálu Temný případ, v originále True Detective. První z jejích šesti hodinových dílů má premiéru v neděli 14. ledna na HBO, čeští diváci si na otitulkovanou verzi počkají do pondělní osmé večerní. A mají se na co těšit – podle mě jde o seriálovou událost roku. A to máme teprve leden.   

První série z pera Nica Pizzolatta, louisianská kauza rituálních vražd řešená detektivy ztvárněnými Woodym Harrelsonem a Matthewem McConaugheym, patří od své premiéry v roce 2014 mezi nejoblíbenější seriály vůbec. Zapomeňme ovšem na její jižanskou mystiku, na zvrhlé kulty, na vedro, vlhko, slunce. Teď jsme v mrazu, v křupavém suchu, v totální tmě na Aljašce v městečku Ennis, 150 mil severně od polárního kruhu. Píše se 17. prosinec 2023 a slunce dnes vyšlo naposledy, nadchází dva měsíce dlouhá polární noc. A osm špičkových vědců z arktické výzkumné stanice Tsalal, kde se pracovalo na bůhví čem za bůhví čí peníze, beze stopy zmizelo.

Věc potkává Teror

Případ přistane na stole šéfce místních poldů Liz Danvers, kyselé, úsečné workoholičce, která neúměrně zatěžuje svého podřízeného, milého mladého otce Petera Priora. Do toho vtrhne státní policistka Evangeline Navarro: případ pohřešovaných výzkumníků podle ní souvisí s nevyřešeným starším „ležákem“, s ubodáním mladé ženy. Která stejně jako Peterova partnerka, jako Lizina dospívající nevlastní dcera, sama Angie Navarro se svou psychicky nemocnou sestrou Julií a spousta dalších obyvatel Ennisu patřila k původním obyvatelům Aljašky, Inuitům. A ti se bouří: právě jejich komunitu zásadně postihují ekologické problémy související podle nich s místním dolem, který zamořuje okolí kouřem a prý otrávil místní vodu.

Už fantastická znělka, podkreslená pohřební písní Bury a Friend od od čerstvé držitelky Zlatého glóbu Billie Eilish, naznačuje, že půjde o atraktivní variaci na ledová dramata s prvky hororu. Naskočí vám utrpení britských námořníků mezi ledovými krami v pět let starém seriálu AMC The Terror, upíří hody v aljašském městečku z hororu 30 dní dlouhá noc (2007), a především legendární Carpenterův sci-fi thriller Věc (1982), v němž badatelé z výzkumné stanice na Antarktidě čelí zásadní hrozbě.  

Sázka na Issu López se vyplatila

Když HBO hledala někoho, kdo by Temný případ po dvou podstatně slabších řadách přivedl zpět k životu, úmyslně lovila mezi ženami jiné než bílé barvy pleti. Sázka na Issu López, jejíž štáb natáčející na Islandu byl nakonec plný ženských, se zatraceně vyplatila.

Dvaapadesátiletou Mexičanku, showrunnerku Temného případu: Noční krajiny, která všechny epizody napsala a zrežírovala, tuzemské publikum nezná; od tvorby scénářů klasických latinskoamerických telenovel se přes romantické a vztahové komedie posunula k originálnímu hororu obtěžkanému jak magií, tak společenskou kritikou. Právě ze svého kritikou oceňovaného snímku Vuelven (2017) si vypůjčila hlasy ze záhrobí, lákající obyvatele Ennisu na druhou stranu. Povedlo se jí skvěle navázat na pohlcující atmosféru první řady, dokázala položit ty správné existenciální otázky atraktivní pro dnešní publikum, přinesla enormně zajímavý, napínavý, místy naprosto šílený příběh, vzkřísila nadpřirozené síly. Není to ovšem žádná ozvěna nebo naplnění šablony vymyšlené před deseti lety Nicem Pizzolattem: nechybějí existenciální otázky, napínavý, místy naprosto šílený příběh i zásadní role místní magie. Novinkou je ženský pohled a důraz na ženská témata i pocity, prezentovaný ovšem nenásilně – dvojice detektivek je vlastně velmi neženská, chybí jim něha, empatie, rodina, potřeba péče.

Seriál se stane zásadním zlomem v kariéře boxerské světové šampionky Kali Reis, která se před třemi lety rozhodla přesedlat na herectví. V jejích žilách koluje krev severoamerických Indiánů, studovala mimo jiné kriminalistiku a své bojové schopnosti využije před kamerou Floriana Hoffmeistera (oceňovaného především za seriály The Terror a Pačinko a drama Tár) hned několikrát. Její Evangeline Navarro je drsňačka s citem pro věci mezi nebem a zemí, obdařená pronikavou intuicí a velkou urputností – když ji Jodie Foster v roli stěží snesitelné Liz Danvers zpočátku odmítá, protože už jednou jako parťačky v případě femicidy fatálně selhaly, s buldočím výrazem jde za svým, třebas přes mrtvoly, včetně té své. O hereckých kvalitách majitelky dvou Oscarů a tří Zlatých glóbů Foster, která mimochodem pro televizi točila poprvé po půl století, netřeba představovat. V rozhovoru pro Reflex svou hrdinku přiléhavě popsala: „Je zcela pohroužená sama do sebe a v tutéž chvíli roztěkaná, pohrdá lidmi obecně a těmi citlivějšími zvlášť, absolutně nechápe, jak se svět v čase mění. Ignoruje pocity lidí, které soustavně zraňuje – zničí je a odejde středem.“

Všemi opuštěné ženy

Obě detektivky pak na zádech vláčejí břemeno z minulosti. Tragicky jim zemřeli ti nejbližší a na jejich přístupu k práci je to znát: vlastní život pro ně nemá valnou cenu. Dynamika mezi nimi funguje prvotřídně.

Ženské postavy Temnému případu: Noční krajině dominují, zejména jde o ženy z komunity místních Inuitů. Právě její mytologie a symboly včetně tajemné spirály, kterou jsme mimochodem viděli už v louisianském případu první řady True Detective, tu hrají zásadní roli. Brzy po říjnových Zabijácích rozkvetlého měsíce režiséra Martina Scorseseho a po třetí, závěrečné řadě komediálního seriálu o čtveřici domorodých teenagerů z oklahomského venkova Reservation Dogs tak Hollywood přináší další velký příběh z prostředí marginalizované menšiny, amerických Indiánů. Jak v islandském studiu Fossa, kde se loni Temný případ: Noční krajina natáčel, prozradila novinářům Jodie Foster: „Museli jsme se ponořit velmi hluboko do vymazaných, zapomenutých životů původních obyvatelek Aljašky, domorodých žen. Jejich smutný příběh je ústřední a zejména v posledním díle si divák uvědomí, jak je na začátku seriálu vlastně sám přehlížel.“

Mimochodem, postupně pro vás publikujeme také rozhovory se začínající, ale už velmi oceňovanou herečkou Kali Reis a samozřejmě se samotnou režisérkou Issou López.

Unikátní načasování na prosinec 2023

Abychom to uzavřeli: Temný případ: Noční krajina je vizuálně úchvatné, velmi dobře napsané, přímočaře vystavěné, sevřené drama. Černá hlubina, která svá tajemství vyjevuje postupně až do bolestného, očistného konce. A je třeba pochválit i unikátní načasování – diváci budou na obrazovkách a monitorech sledovat úplně čerstvé fikční události, které se odehrály před měsícem, od 17. prosince 2023 do nového roku, během čtrnácti dnů polární noci. Poslední díl poběží na HBO 19. února. Do té doby máme o zábavu, a pěkně napínavou, postaráno.