Video placeholde

Neuvěřitelně sexy princ Charles a křehká a vtipná Diana: Pátou řadu Koruny slupnete za víkend

Nová řada Koruny se odehrává mezi dramatickými lety 1991—1997, v době, kdy britská monarchie měla – mnohem víc než kdy jindy – namále. Tehdy se tři ze čtyř královniných dětí rozvedly a průzkum veřejného mínění ukazoval, že si mnozí Britové ani ostatní členové Společenství nejsou jisti, k čemu rozpadlá královská rodina vlastně je. A tehdy také kulminovala médii ostře sledovaná rozvodová „válka Walesových“ Charlese a Diany, jejíž tragickou smrt v pařížském tunelu však v páté řadě binge-watchingově natočeného seriálu už neuvidíme.

Hlavní dějová linka deseti ani ne hodinových dílů se točí právě kolem rozvodu Charlese a Diany. Vrcholí pak dílem devět s názvem Pár číslo 31, což je pořadové číslo, pod kterým je v srpnu 1996 úředně zaknihován jejich rozvod. A zrovna onen obyčejný londýnský rozvodový office, kde se toho dne sejde mnoho dalších „obyčejných“, nešťastných párů a kde jsou manželé zcela bez emocí během tří minut po čtyřleté rozluce a mnoha letech skandálů rozvedeni v zastoupení, je symbolem tehdy se prohlubujícího konfliktu zastaralé monarchie a moderního světa.    

Koruna, jejíž pátou řadu najdete už týden na Netflixu, odstartovala 9. listopadu, dva měsíce od smrti královny Alžběty II. Na trůnu je nový král Karel III., a tak historická (ne)akurátnost látky, ze které je seriál utkán, vzbuzuje ještě větší vášně a kontroverze než řady předchozí; dozvíte se o nich v tomto dílu Seroše X.   

Na nic upozorňovat nebudeme

Důkazem budiž údajné osobní setkání prince Charlese s tehdejším britským premiérem Johnem Majorem, kterého se – podle seriálu – snaží Charles za zády své matky přesvědčit, aby mu (právě už v devadesátých letech po přečtení průzkumů deníku Sunday Times) pomohl ve „svrhnutí“ královny. Pak by ji mohl vystřídat on jako mladší, progresivnější monarcha. Podle současného vyjádření kanceláře sira Johna Majora se však nikdy nic takového nestalo. Všechny seriálové dialogy mezi ním a postavou prince Charlese označuje John Major za čistou fikci a zdůrazňuje, že s ním tvůrci Koruny při vzniku žádné z pěti řad seriálu nic nekonzultovali. 

Mimochodem spekulace o tom, že seriál Koruna chce prý zničit královskou rodinu i celou monarchii, probublávají už od roku 2016. Výrazně pak přituhlo v listopadu 2020, kdy se premiérově vysílala čtvrtá (i u nás hojně sledovaná) řada a díly se začaly točit právě kolem vztahu mladého prince Charlese a princezny Diany. Už tehdy tehdejší britský ministr kultury otevřeně vyzval společnost Netflix, aby na začátku každého dílu Koruny upozornila na to, že je to čistá fikce, a ne realita. Netflix přes svého mluvčího odpověděl, že na nic upozorňovat nebude.

Letos v říjnu se do celé diskuse znovu vložila oscarová herečka Judi Denchová, která opakovaně kritizuje, že tvůrci Koruny se odchylují od faktů tak moc, že to zavání samoúčelným honem za senzací, který poškozuje monarchii. 

Cítit pravdu

V Reflexu jsme letos v lednu měli velký profilový rozhovor s novinářem, spisovatelem, historikem a uznávaným specialistou na britskou královskou rodinu, poradcem seriálu Koruna Robertem Laceym, který na otázku o akurátnosti scénářů a především těch částí, které se děly za zavřenými dveřmi, odpověděl: „Některé části nejsou faktograficky správně, ale jsou pocitově pravdivé. Mohli bychom mluvit o konkrétních detailech, jestli byste chtěla, ale já si myslím, že úspěch Koruny spočívá právě v tom, že v něm lidé cítí pravdu.“

Vy si ale seriál užijete, ať už jakkoli: do dvojice Charlese v nejlepších letech a Diany po třicítce byli obsazeni až k neuvěření charismatický a sexy britský herec Dominic West (známe jej ze seriálu The Wire – Špína Baltimoru) a vynikající australská herečka Elizabeth Debicki, na které pátá řada Koruny stojí a padá. Její Diana je přesná (už jen ty její černé šaty „Revenge Dress“!), s obrovským emocionálním nábojem, hravá, vtipná, křehká a ve své křehkosti občas nesnesitelná. Kdyby snad měla někoho, naznačuje mistrně výkon Elizabeth Debicki, kdo by ji měl rád, vykazuje i všechny předpoklady k tomu, být šťastná; má ráda děti a baví ji pomáhat slabým, protože jejich bolestem instinktivně rozumí… 

O ostatních hereckých výkonech (v páté řadě nově usedá na trůn britského království herečka Imelda Stauntonová, známá mimo jiné jako byrokratka a učitelka obrany proti černé magii Dolores Umbridgeová z hitů o Harrym Potterovi) si přečtete už brzy na webu Reflexu.