Robert Lacey

Robert Lacey Zdroj: Repro z knihy William a Harry: Bitva bratrů, Práh

Charles a Diana v Highgrove se čtyřletým Williamem a dvouletým Harrym, 1986
Princ William a Kate Middletonová na St Andrews University, 2005
„Fantastická čtyřka“ Harry, Meghan, Kate a William – fond Making a Difference Together pro zlepšení psychického zdraví
Harry, čtyři roky: „Nemusím se umět chovat! Nebudu král!“
Kate a Meghan ve Wimbledonu, 2019
7
Fotogalerie

„Obě strany bratrské bitvy jsou mi fakt sympatické,“ říká Robert Lacey, o princích Williamovi a Harrym

„Píšu za královnu její dopisy a baví mě to,“ říká Robert Lacey (77) o své práci konzultanta na televizním seriálu Koruna (The Crown, Netflix). Tento kdysi novinář, dnes slavný spisovatel, historik a uznávaný specialista na britskou královskou rodinu o ní napsal mnoho mezinárodních bestsellerů; náš rozhovor vznikl u příležitosti českého vydání jeho nejnovější knihy William a Harry: Bitva bratrů o antickém dramatu, které nedávno prožili oba synové princezny Diany.

Když se vynoří tak velký spor, jako je ten současný, hodně dramatický, mezi Williamem a Harrym – co přesně to zna­mená pro Velkou Británii?

Zatím nic moc: většina obyvatelstva stojí proti Harrymu a Meghan, na straně Williama a Kate. Podobně je na tom sama královská rodina: také plně stojí za Wil­liamem. Ve Spojených státech je tomu naopak, Meghan je jejich osobnost, šampiónka. Ostatně o osudu této dvojice vyšla v roce 2020 kniha Cesta za svobodou, což považuji za velice dobrý název (publikace americké novinářky Carolyn Durlandové a britského žurnalisty Omida Scobieho vyšla s podtitulem Harry a Meghan a vznik moderní královské rodiny; pozn. aut.).

Jak chápete odchod Harryho a Meghan z královské rodiny a jejich následnou globální ­publicitu?

Víte, nemusím s jednáním Harryho a Meghan souhlasit, ale rozumím, proč rozhodnutí opustit „firmu“, jak se u nás královské rodině říká, učinili. Pro mě jako pro historika je to nesmírně důležitý, zajímavý moment. Vždyť Harry byl, než se objevila Meghan, součástí nejužších královských kruhů! Poté, co se William oženil s Kate, byli ti tři často k vidění spolu a nezdálo se, že by Harrymu jakkoli vadilo být součástí tria. Až s Meghan se všechno změnilo.

Termín Megxit vám tedy připadá správný?

Rozhodně. Netvrdím ale, že Harry svou ženu bezmyšlenkovitě následoval. Spíš si oba vzájemně dodávají sílu k tomu, aby uskutečnili věci, na které by si jeden bez druhého netroufli. Možná že dosud není konec – určitě o nich ještě uslyšíme.

Vaše kniha ale ukazuje, že možný rozkol mezi Williamem a Harrym začal už v raném věku, když ještě žila princezna Diana. Jak jste to zjistil?

Existuje příběh. Když byly Harrymu čtyři, řekli mu, aby se vzadu v autě choval slušně. Opáčil: „Nemusím se umět chovat! Nebudu král!“ Když už jste si ve čtyřech vědom své životní role a víte přesně, jak bude uspořádán váš život, jste ve velice výlučné situaci. Logika britského nástupnického sy­stému vás vyřadí z hlavní role dřív, než se o ni vůbec můžete pokusit.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!