Křest nové knihy Dominika Landsmana

Křest nové knihy Dominika Landsmana Zdroj: Reflex.cz

Křest nové knihy Dominika Landsmana
Křest nové knihy Dominika Landsmana
Křest nové knihy Dominika Landsmana
Křest nové knihy Dominika Landsmana
Křest nové knihy Dominika Landsmana
7
Fotogalerie

Moderní fotr Dominik Landsman na křtu nové knihy: Výchovu syna jsem předal škole a už to není moje starost

Moderní fotr, spisovatel a autor Divokého kačera Dominik Landsman křtil ve čtvrtek 28. listopadu v Paláci knih Luxor v Praze svou novou knihu pro děti. Autor populárního Deníčku moderního fotra, zápisků ze života muže na mateřské dovolené, který humorně a cynicky popisuje kratochvíle spojené s výchovou dítěte, zvolil za kmotru své nové knihy herečku a zpěvačku Moniku Absolonovou. Prý když na ulici sháněl kmotra pro svou knihu, Monika šla jako první okolo. Kniha je určena především dětem, ale Dominik do ní zahrnul i odkazy pro pobavení dospělých, dle jeho slov je to potřeba a je první, kdo to dělá.

Dnes křtíte svoji novou knihu. Co nám o ní povíte?

Knížka se jmenuje Kapitán Adorabl a bambitka černokněžníka Vorána, je to hrozně dlouhý název. Volně navazuje na Lapuťák a kapitán Adorabl. Knížka je primárně pro děti, ale je napsaná tak, aby se líbila i dospělým, respektive aby i dospělí v ní něco našli. Já když jsem četl knížky synovi, tak většina z nich mi přišla hrozně infantilní. Tak jsem si řekl, že když už jsem ten spisovatel, tak napíšu něco pro děti, něco, co není infantilní, co se nebere tak vážně a i ten rodič se u toho může zasmát. Takže jsem tam nacpal odkazy, které jsou dle mého názoru pro děti neškodné. Děti je nepochopí, nebo je přejdou, ale rodič by se u nich měl zasmát. Podle mně je hodně potřeba dávat do dětských knížek narážky pro dospělé. Nechci říkat, že to nikdo nedělá, ale já jsem první.

Vy také píšete Deníček moderního fotra. Na vašem Facebooku se píše, že třetí díl deníčku je poslední. Je to tak? A nebude vám to chybět?

Chybět mi to určitě nebude. Třetí díl byl opravdu výhledově poslední. Až pak bude syn v pubertě, tak se čtenáři mohou těšit na Deníček trapného fotra. Ty tři Deníčky podle mě stačily, už ve druhém díle jsem vykrádal sám sebe a ve třetím díle jsem vykrádal sám sebe, když jsem se vykrádal. Nicméně tenhle svět neopouštím, teď píšu Na chalupě s moderním fotrem, což bude z pohledu dítěte, které bude glosovat věci, co se dějí na chalupě. Ten svět tedy úplně neopouštím, ale takovou tu klasiku, kde moderní fotr vychovává, už ani v podstatě psát nejde, protože dítě už chodí do školy a já už ho prostě nevychovávám. Už jsem skončil, předal jsem ho škole a teď už to není moje starost.

Vy pro nás do Reflexu píšete do rubriky Divoký kačer, což jsou vlastně smyšlené zprávy. Dostáváte někdy nějakou odezvu od čtenářů, kteří nepochopili, že jsou to smyšlené zprávy? Máte k tomu nějakou kuriozitu?

Těch kuriozitek mám dost. Občas mi někdo napíše, většinou jsou to nenávistné komentáře, kde mi někdo vyhrožuje, někdo, kdo to nepochopil. Co mě hodně pobavilo – napsal jsem článek o tom, že vědci zjistili, že bůh neexistuje. Bylo to o tom, že vědci dali fotopasti do nebe, žádného boha nezaznamenali. Potom jednoho z těch vědců zabili, aby jim z nebe mohl poslat zprávu, což neudělal. Na základě toho vyvrátili existenci boha a papež ukončil náboženství, rozpustil církev. A zajímavé byly komentáře pod článkem. Nejen že lidé věřili v existenci toho výzkumu, ale dokonce nadávali, že takový výzkum jsou vyhozené peníze. Článek navíc mluvil o vědcích z Chicagské univerzity, ale ti Češi se stejně zlobili, že tohle musí platit ze svých daní. To mě hodně pobavilo, reakce těch lidí, kteří vše, co si přečtou na internetu, berou jako fakt.