V Turecku probíhá vyšetřování teroristické útoku na istanbulském letišti

V Turecku probíhá vyšetřování teroristické útoku na istanbulském letišti Zdroj: ČTK

Útočil Islámský stát? Vyšetřování útoku na istanbulském letišti provází spousta nejasností

Turecká televize NTV přinesla fotografii muže ze záznamu letištních kamer, který by mohl být jedním ze tří útočníků na istanbulském letišti. Všichni tři při útoku zemřeli. Policie se snaží objasnit pozadí úterního atentátu, který si vyžádal 42 obětí a dvě stovky zraněných a k němuž se zatím nikdo nepřihlásil. Agentura Anadolu dnes informovala, že policie provedla sérii razií v Istanbulu.

Při razii v několika istanbulských čtvrtích zatkla turecká policie devět radikálů, kteří jsou podezřelí z kontaktů se členy Islámského státu (IS) v Sýrii. Právě této organizaci turecká vláda připisuje zodpovědnost za úterní atentát na letišti. Zadržené osoby budou obviněny z financování IS, rekrutování nových členů a logistické podpory této organizaci.

Nejasnosti panují kolem toho, jak se sebevražedný atentát na Atatürkovo letiště v Istanbulu v úterý večer odehrál. Turecké úřady tvrdí, že bezpečnostní opatření na třetím nejrušnějším evropském letišti (loni jím prošlo 61 milionů pasažérů) rozhodně neselhala.

"Když se teroristům nepodařilo projít přes bezpečnostní skenery u vchodu, vrátili se pro zbraně a na kontrolní stanoviště pak začali střílet," prohlásil turecký premiér Binali Yildirim.

Sled událostí je ale zatím nejasný. Podle oficiálních tureckých zdrojů se první atentátník odpálil u bezpečnostní kontroly při vchodu, aby způsobil chaos a aby druhý útočník mohl proniknout do budovy. Tam se pak v prvním patře odpálil. Třetí se podle oficiálních zdrojů odpálil také venku.

Podle dvou tureckých anonymních zdrojů, které citovala agentura AP, se jeden z útočníků odpálil v příletové hale, jeden pronikl o patro výš a odpálil se v odletové hale, a třetí spustil detonaci před vchodem. Žádný z útočníků prý nebyl Turek.

K zodpovědnosti za útoky se zatím nikdo nepřihlásil, turecká vláda je ale připisuje teroristické organizaci Islámský stát (IS). Podle novináře BBC Franka Gardnera, který se specializuje na ozbrojené konflikty a terorismus, není překvapující, že IS se k útoku ani po dvou dnech nepřihlásil.

Druhou organizací, které provádí teroristické útoky v Turecku, jsou kurdští separatisté. Ti ale podle BBC cílí primárně na tureckou policii a armádu.

Útoky na istanbulském letišti si vyžádaly 42 obětí, včetně 13 cizinců. Dalších na 230 lidí sebevražední atentátníci zranili. Stovka lidí zůstává v nemocnici, z toho čtyřicet osob je na jednotkách intenzivní péče.

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan ve středu večer o atentátnících prohlásil, že si "připravili místo v pekle". Na útoku podle něj není nic, co by mělo souvislost s náboženstvím, konkrétně s islámem. "A to by měli být muslimové?," zeptal se podle agentury Anadolu Erdogan v Ankaře.

Provoz na Atatürkově letišti v Istanbulu byl částečně obnoven již ve středu ráno a zatímco ve středu zrušily Turkish Airlines na 340 letů, dnes podle jejich stránek žádný zrušený let neohlásily. Přílety z Istanbulu i odlety do této destinace nejsou dnes podle stránek pražského ruzyňského letiště omezeny ani z Prahy.