Zase dobrý! Erdogan a Putin, než se rozkmotřili.

Zase dobrý! Erdogan a Putin, než se rozkmotřili. Zdroj: kreml

Turecko má problém: výpadek ruských turistů.
Zátah na Mavi Marmara.
Zátah na Mavi Marmara.
Zátah na Mavi Marmara.
Erdogan a Putin.
7
Fotogalerie

Erdogan se omluvil Rusům za sestřelení letadla a sbližuje se s Izraelem

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan se podle Kremlu v dopise prezidentu Vladimiru Putinovi omluvil za listopadové sestřelení ruského letadla na syrsko-turecké hranici. Oznámila to dnes ruská tisková agentura TASS s odvoláním na prohlášení kremelského mluvčího Dmitrije Peskova. Ankara zprávu zatím nekomentovala. Zdroj z Erdoganovy kanceláře jen na twitteru odeslání dopisu potvrdil, aniž informoval o jeho obsahu. Tentýž den přišla zpráva o oteplení turecko-izraelských vztahů, které se zadrhly před šesti lety.

Erdogan podle Peskova v listu vyjádřil zájem na urovnání situace spojené se smrtí ruského pilota Olega Peškova, který byl po sestřelení letadla zabit palbou ze země. "Hlava tureckého státu v poselství vyjádřila svou hlubokou soustrast příbuzným ruského pilota a prohlásila 'promiňte'," konstatoval podle ruské agentury Peskov.

Vztahy mezi Ruskem a Tureckem se po incidentu s letounem Su-24 ocitly na bodu mrazu. Rusko proti Ankaře vyhlásilo přísné sankce, turistický ruch mezi oběma zeměmi, z ruské strany tradičně velmi silný, na několik měsíců ustal. Zastaven byl i dovoz tureckých potravin a zemědělských produktů do Ruska.

Peskovovo prohlášení je překvapivé, protože turecké vedení se za listopadový incident odmítalo omluvit, což jen zesilovalo kritiku Moskvy. Sám Putin otevřeně prohlašoval, že sankce zrušeny nebudou, dokud se Ankara neomluví.

Erdogan podle Peskova v dopisu uvedl, že turecká justice stíhá muže, který je údajně podezřelý z podílu na pilotově smrti. Těla mrtvého se podle Ankary zmocnili příslušníci syrské opozice, od nichž je "s velkým úsilím" převzala turecká armáda a odvezla do Turecka. "Nikdy jsme si nepřáli sestřelit letoun náležející Rusku a vědomě jsme o to neusilovali," ujistil podle Kremlu Erdogan Putina.

"Říkám promiňte. Z celého srdce sdílím vaši bolest. Rodinu ruského pilota považujeme za tureckou rodinu. V zájmu zmírnění bolesti a způsobené škody jsme připraveni k jakékoli iniciativě," praví se údajně v dopisu.

Restart s Izraelem

Normalizaci vztahů s židovským státem oznámil turecký premiér Binali Yildirim. Krátce po něm dohodu potvrdil z Říma i izraelský premiér Benjamin Netanjahu. Vztahy poškodil zásah izraelské armády proti turecké flotile pro Gazu v roce 2010, kdy zemřelo při něm deset tureckých občanů.

Yildirim prohlásil, že dohoda o obnovení vztahů zahrnuje i palestinské Pásmo Gazy. Turecko podle premiéra pošle ještě tento týden do izraelského Ašdodu první loď s 10.000 tun humanitární pomoci pro Pásmo Gazy. Velvyslanci obou zemí se vrátí do Ankary a Tel Avivu a Izrael poskytne 20 milionů dolarů (493,7 milionu Kč) na zaplacení odškodného rodinám obětí izraelského zásahu proti flotile.

Podle Netanjahua má dohoda pro Izrael "strategický význam" a přispěje ke stabilitě v neklidu, který panuje na Blízkém výhodě. Turecko se podle něj v dohodě zavázalo, že zabrání přípravě teroristických aktivit proti Izraeli ze svého území. Turecko původně chtělo také vyjednat zrušení izraelské blokády Pásma Gazy, ale Netanjahu k tomu řekl, že ta bude zachována. Izrael umožní humanitární dodávky pásmu, ale jen přes své území. Podle izraelského premiéra se dohodou otevírá možnost dodávek izraelského plynu do Evropy přes turecké území.

"Blízkým východem zmítá neklid. Chci svou politikou vytvořit ostrovy stability s našimi nejbližšími sousedy. Tato dohoda je prospěšná pro obě strany," řekl podle médií Netanjahu.

Podle izraelských sdělovacích prostředků Turecko pomůže Izraeli získat dvě osoby pohřešované z války s radikálním palestinským hnutím Hamas z roku 2014. Turecko prý může s Hamasem vyjednat vydání pohřešovaných a také ostatky dvou padlých vojáků. Izrael Turecku umožní budovat v Pásmu Gazy infrastrukturu, elektrárnu a továrnu na odsolování mořské vody. Humanitární pomoc Turecka pásmu není limitovaná, ale musí procházet Ašdodem. Netanjahu také řekl, že Turecko upustilo v rámci jednání o normalizaci vztahů od právního pronásledování vojáků, kteří se zúčastnili zásahu proti flotile. Za incident se už v roce 2013 Turecku omluvil.