Youtuber Jaroslav Kovář

Youtuber Jaroslav Kovář Zdroj: Jaroslav Kovář

„Chudák tvoje babička!“ Dvaačtyřicetiletý youtuber masakruje hatery. A užívá si to

Jaroslav Kovář se od všech ostatních youtuberů liší především věkem. Je mu 42, ale funguje podobně jako o generaci mladší hvězdy videoportálu. I tak má 32 tisíc odběratelů, sledují jeho vtipy, úvahy i hraní her. „Každý youtuber to dělá pro peníze,“ děkuje haterům a trollům, že mu přispívají do diskuze a dávají mu tak vydělat.

Jaké máte s trolly zkušenosti?

Dříve mne to hodně drtilo. Když mi někdo do komentářů např. napsal: "doufám, že tvůj strejda před smrtí pořádně trpěl", tak mne to strašně srazilo na kolena. Dneska už si hate vůbec neberu osobně. Dokonce jsem k tomuto tématu natočil několik videí a radím divákům, jak se haterům bránit. Jediné, co mne na tom všem mrzí nejvíc, je to, že už začínám hate považovat za něco, co k CZ YT scéně patří. Mnohdy hraničí útoky s kyberšikanou. Podle mne by hodně pomohlo nějaké trestní oznámení, vypátrání hatera a jeho potrestání (např. 100 hodin veřejně prospěšných prací). Pak toto vše pořádně medializovat a ostatním haterům ukázat, že se jedná o trestný čin, který se trestá. Dokud se haterům nic neděje, tak si dovolují víc a víc, protože mají pocit vlastní nedostižitelnosti a nesmrtelnosti. Otázkou je, kdo a kdy se rozhodne tento veřejný boj udělat.

Celý rozhovor si přečtěte na webu časopisu ABC>>>

Populární je vaše video Jak prudit hatery. Jaké na něj máte ohlasy?

Je to jedno z nejsledovanějších videí. A jako každé video má 2 skupiny diváků. Ta první ho miluje, protože je to návod, jak se vysmívat haterům. A druhou skupinou jsou především hateři, kteří video odsuzují, že je to CANCER (něco, co jim ubližuje a ničí je to – obvykle myšleno ironicky a urážlivě, v přesném překladu „rakovina“). Radost mi samozřejmě dělá ta první skupina a moc mne těší, když mi pak nějaký fanoušek napíše poděkování, že mu moje metoda pomohla odpálit hatera ze svého kanálu. To je pro mne pak ta největší odměna za video.

V onom videu jste popisoval jednu určitou metodu na vypořádávání se s těmito nepříjemnými lidmi. Můžete nám ji trochu popsat?

Metoda se jmenuje Aikido, jedná se o asertivní metodu kladení otázek „proč?“. Otáčím útočníkovu energii proti němu samému. Když mi třeba napíše, že jsem na YT starý, tak mu odpovím: "Proč si myslíš, že jsem na YT starý?" a pořád ho zahlcuji dotazy PROČ. Nutím ho k odpovědi a hater časem pochopí, že si z něj nic nedělám. Podrobně je to popsáno právě v tom videu.