Video placeholde

Zlámalová: Babiše už nevolí jen důchodci, ale i mladí a nevzdělaní. Láká na nenávist a přihlouplá videa

Podle nedávného průzkumu Kantaru stouply hnutí ANO voličské preference. Ačkoliv se dříve myslelo, že Andrej Babiš dosáhl svého maxima, což se potvrdilo například při prezidentské volbě, podle posledních čísel oslovil až 39 % voličů. Kdo jsou noví voliči Andreje Babiše? V čem spočívá jeho taktika, jak oslovit další lidi? A co nejvíce odrazuje voliče současné vlády? I na tyto otázky odpovídá ekonomická analytička Lenka Zlámalová.

Hnutí ANO bylo po dlouhou dobu specifické tím, že jeho voličskou základnu tvořili především důchodci. Poté co vyluxovalo voliče ČSSD, KSČM a dalších menších stran, už to vypadalo, že Andrej Babiš nemá kde dál brát. Zároveň se tím v podstatě eliminoval jeho koaliční potenciál. Podle nejnovějších sociologických dat se ukazuje, že Babiš rekrutuje nové voliče mezi mladými a prvovoliči. Jaká je socioekonomická charakteristika této skupiny? A jak se mu je daří oslovovat?

Vládě pětikoalice klesá důvěra i voličský potenciál. Kam její voliči odcházejí? Podle sociologických průzkumů to není k opozici, ale do vakua nevoličů. Podle všeho se vládě nedaří naplnit očekávání, které její voliči před volbami měli. Preferencím nepomáhají ani četné kauzy ministrů a marketingové přešlapy.

Čím vláda nejvíce zklamala voliče? Jak by je mohla získat zpět? A kudy vede cesta k prosperitě? Dozvíte se ve videu.