Soud s Andrejem Babišem 14. 2. 2024

Soud s Andrejem Babišem 14. 2. 2024 Zdroj: Zbyněk Pecák

Andrej Babiš (ANO) s dcerou Vivien na fotbale na pražské Letné na zápasu Sparta - Liverpool
Sněmovna projednávala migrační pakt: Andrej Babiš (ANO) (28.2.2024)
Andrej Babiš (ANO) ve Sněmovně
Maďarský premiér Viktor Orbán po summitu V4 navštívil šéfa ANO Andreje Babiše (27.2.2024)
Andrej Babiš (ANO) u soudu kvůli kauze Čapí hnízdo (14.2.2024)
8
Fotogalerie

Lenka Zlámalová: Čím vyšší vzdělání, tím méně Babiše. Jak a proč ANO prudce posílilo u nejmladší generace?

Mystérium, kde sebral Andrej Babiš najednou tolik nových voličů, že se vyhoupl na 39 procent, odhalil ředitel agentury Kantar Pavel Ranocha. Andrej Babiš nabral kolem 115 tisíc nových voličů z nejmladší generace 18 až 29 let. Té, kde byl dosud vůbec nejslabší. Ještě v posledních volbách v této skupině získal pouhých 15 procent hlasů. Byla to jeho neslabší generace. V žádné jiné neměl tak slabý výsledek. A teď je najednou mezi nejmladšími voliči na 30 procentech. A stejně jako u všech jiných skupin i v té nejmladší Andrej Babiš dominuje mezi těmi nejméně vzdělanými. U těch bez maturity má 48 procent. U těch, kteří dosáhli na maturitní vysvědčení už jen 26 a u vysokoškoláků jen 10 procent. 

Napříč generacemi platí: čím vyšší vzdělání, tím méně Babiše. Dá se říct, že právě vzdělání je nejlepší prevencí, proti tomu, aby ho lidé volili. U nejmladší generace voličů to podle aktuálního průzkumu Kantaru platí ještě více než u jiných. Pavel Ranocha také upozorňuje, že u voličů ANO výrazně častěji než u jiných stran platí, že děti volí stejně jako jejich rodiče. 

Sledujme další ze zlomových momentů hnutí ANO. V roce 2013 při prvních úspěšných parlamentních volbách ještě sbíralo hlasy středopravých voličů zklamaných ODS. Včetně těch s vyšším vzděláním a příjmem. V roce 2017 už Andrej Babiš operoval v jiné části politického spektra. O fanoušky z roku 2013 do značné míry přišel. Začali ho volit lidé s nižším vzděláním i příjmy, které spojovalo především to, že jejich životní úroveň velmi výrazně závisela na penězích od státu. Platech, sociálních dávkách a přídavcích, penzích. Babiš luxuje hlasy levicových stran a výrazně se zaměřuje na starší generace. Stává se vůbec první seniorskou stranou v Evropě. Polovina jeho voličů jsou v té době lidé z generace 60 + a zároveň je schopný v této generaci získat každý druhý hlas. Jeho podpora klesá s věkem. Tento profil vypilovává do voleb v roce 2021, kdy komunistům a sociálním demokratům sebere téměř všechny voliče a pošle je mimo sněmovnu. Nejmladší generace 18 až 29 let. 

Babiš vždy velmi pečlivě pracoval s průzkumy. Z nich dobře věděl, že se u 30 procent dostává na hranu svého volebního potenciálu. A jestli ho chce rozšířit, musí si sáhnout pro hlasy úplně jinam. Vůdce seniorské strany tak najednou začal vyrábět bizarní videa pro TikTok a Instagram. Ukazoval se v nich jako rozšafný trochu bizarní strýček. Nechyběla videa ve stylu Babiš na lyžích s hláškou: pozor, jedu. 

Zjevně to zabralo. Andrej Babiš má podle Kantaru aktuálně skoro každý třetí hlasů z nejmladší generace 18 až 29 let. K ní patří zhruba 1 275 000 voličů. Patnáct procent z těch necelých 8,5 milionu s volební právem. 

Mladí volit šli

Mladá generace je pro politiky pokušením a zároveň mimořádně těžkým terénem. Pokušením, protože mají dojem, že mladé s málo zkušenostmi je snažší získat a nadchnout. Kromě toho je tu i klišé, že je zatím nikdo získat nedokázal. A jejich zájmy jsou v politice fakticky nehájené. Na tom stavěla svoji prezidentskou kampaně Danuše Nerudová, která pořád mluvila o programu pro mladé. Stejně to teď dělá při kandidatuře do Evropského parlamentu. Andrej Babiš se úspěšně vydal lovit do stejného terénu. A zároveň do stejné skupiny, kde je úspěšný i v jiných generacích. Mezi ty s nižším vzděláním. Tím pádem i nižším příjmem a vyšší závislostí na penězích od státu. 

O mladé generaci se často traduje klišé, že se o politiku zajímá méně než ti starší a chodí v menším počtu k volbám. V některých zemích je to pravda. V referendu o Brexitu se čekalo, jak to fanoušci členství v Evropské unii mezi mladými zvrátí. Ale oni nepřišli. A Británie odešla z unie.

U nás to přinejmenším v posledních volbách neplatilo. Mladí se sebrali a šli dát svůj hlas, čímž dost výrazně přispěli k vítězství koalice Spolu nad Andrejem Babišem. 

Společnost PAQ Research sociologa Daniela Prokopa udělala po volbách 2021 průzkum o tom, jak volily různé generace a sociální skupiny. Ta nejmladší, kterou tady Prokop bere mezi 18 až 34 lety zvýšila svou volební účast nejvíc ze všech generací. Ještě v roce 2017 hlasovalo jen 52 procent voličů z nich. V roce 2021 to bylo 63 procent. Rekord za poslední desítky let. Byl to pořád nejslabší výsledek ze všech generací. Ale rozdíly byly malé. Tradičně nejvyšší účast je mezi nejstaršími voliči. V generaci 65 + volilo 69 procent lidí. Tady ale přišel pokles. Ještě v roce 2017 to bylo 72 procent. 

Tehdy přišli mladí s vyšším vzděláním podpořit obě současné koalice vládní sestavy. Hlasovali proti Babišovi. Byl to do značné míry generační střet. To se teď dost zásadně mění, protože Andrej Babiš z řad nevoličů mobilizuje tu méně vzdělanou část nejmladší generace. 

Chci vás nevzdělané

A protože z dat je vidět, že o volbě Andreje Babiše rozhoduje dosažené vzdělání, je zásadní vidět, jak vzdělaná společnost a jednotlivé generace jsou. Podle studie Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD) má u nás v generaci nad 25 let vysokoškolské vzdělání 26,6 procenta lidí. Tento věk není vybrán náhodně. Je to doba, kdy už lidé, kteří studují, mají zpravidla vysokou školu hotovou. Patří k zemím, kde je ze všech zemí OECD nejméně lidí, kteří nedosáhli ani na maturitu. Je to pouze 5,55 procenta lidí starší pětadvaceti. Pro srovnání: průměr Evropské unie je 16,6 procenta. Bohaté Švýcarsko jich má 13,9 procenta. Průměr všech zemí OECD je 17,9 procenta. V Německu je bez maturity 16,5 procenta lidí. Ve Francii 16,7 procenta. 

Zároveň ale máme i podprůměrný počet lidí s vysokoškolským vzděláním. Průměr Evropské unie je 37,6 procenta. V OECD 40,44 procenta. V Německu má vysokou školu 32,6 procenta společnosti. Ve Francii 40,4 procenta. Jsme tedy zemí, kde je z celé Evropy nejvíce těch, kdo zakončili vzdělání maturitou. 

V této skupině Andrej Babiš pořád bere velmi slušných 26 procent. To je výrazně víc než pouhých 10 procent vysokoškoláků. 

Závěr je zřejmý: čím bude společnost vzdělanější, tím méně bude tíhnout k tomu, aby volili lídry Babišova typu. Zároveň platí, že tito vůdci nemají ve vlastním zájmů žádnou motivaci investovat do vzdělání. Jen by si tím zužovali svůj volební potenciál.