Video placeholde

Jak se v Rusku vyhnout mobilizaci? Jednoduše. Ruská novinářka popisuje 5 způsobů, jak neumřít na Ukrajině

Ruská novinářka Ekatěrina Kanakova v rozhovoru v Prostoru X představila různé strategie, jimiž se mohou jednotlivci v Rusku vyhnout mobilizaci do války. Vycházejí z toho, že v zemi Vladimira Putina je možné koupit si naprosto vše a podplatit je možné téměř každého. Problémem je i ruská byrokracie, která si neumí poradit s nájemním bydlením a mobilizační důstojníci mají chaos i ve vlastních papírech. Podívejte se na úryvek z rozhovoru ve videu v úvodu článku.

Nejjednodušší, ale finančně nejnákladnější variantou je podplácení úředníků, kteří vydávají povolací listy. Pak se nabízí jednoduchý útěk z města, aniž by bylo nutné opustit zemi. Rusko je zkrátka veliké. Zmiňovala příklad svého bratrance, který se vyhnul povolání tím, že se přesunul do jiného domu, než kde měl trvalé bydliště a díky tomu nebyl odveden.

Od jistého ruského právníka působícího na Ukrajině je možné si obstarat falešný povolávací list, kterým se odvodu prokážete a řeknete, že zrovna jdete, jen k jiné komisy. A je tu i možnost jednoduše dezertovat na ukrajinskou stranu a domluvit si podmínky ještě před nástupem do ruské armády. Podobnou možnost využil i ruský pilot vrtulníku, který dezertoval i s nejmodernějším bojovým strojem. Rusové se mu ale pomstili.

Celý rozhovor s ruskou novinářkou Ekatěrinou Kanakovou si můžete pustit zde:

Video placeholde
Prostor X: Rozhovor s Ekaterinou Kanakovou • Reflex.cz