Ruský pilot Maxim Kuzminov.

Ruský pilot Maxim Kuzminov. Zdroj: reprofoto síť X

Ruský pilot Maxim Kuzminov.
Ruský pilot Maxim Kuzminov.
2
Fotogalerie

Ruského pilota, který přeletěl vrtulníkem na Ukrajinu, zavraždili ve Španělsku. Stopy vedou do Moskvy

Ruského pilota Maxima Kuzminova, který loni v srpnu ve vrtulníku Mi-8 přeletěl do neokupované části Ukrajiny, našli 13. února rozstříleného v garáži ve španělském letovisku Villajoyosa. Byl zastřelen šesti ranami, mrtvolu pak vrahové ještě přejeli autem. Podle španělských vyšetřovatelů ruského přeběhlíka zavraždili zabijáci vyslaní Moskvou. Nasvědčuje tomu způsob vraždy i některé indicie. Tragicky tak končí příběh, do kterého byly podle všeho zapleteny i ukrajinské tajné služby. Přitom to nebylo poprvé, co Rusové zabili nějakého disidenta či přeběhlíka na Západě, ale je to poprvé, co se tak stalo ve Španělsku.

Tělo ruského pilota s půltuctem střelných ran bylo nalezeno už 13. února v garáži obytného komplexu ve Villajoyose (část Alicante). Jeho smrt ale byla úřady oznámena až tento týden. Proto se už objevily některé indicie z vyšetřování. Poté co vrahové Kuzminova zastřelili, přejeli ho autem, které pak bylo nalezeno ohořelé v nedalekém městě El Campello. Policie se nejdříve domnívala, že se jednalo o vyřizování účtů mezi zločineckými gangy.

Není to poprvé, co byl v západní Evropě zabit ruský disident či přeběhlík, ale poprvé se tak stalo na španělské půdě. U jiných případů se Kreml a moskevské úřady tvářily, že o ničem nevědí. Tentokráte daly najevo své „uspokojení“. Šéf ruské zahraniční rozvědky Sergej Naryškin prohlásil, že oběť byla „zločinným zrádcem“ a „morální mrtvolou“, protože zběhla ze své země. Ruské zdroje už předtím uváděly, že Kuzminov měl problémy s alkoholem a drogami a že se pro Kyjev stal „nepohodlným a nebezpečným svědkem“. Proč nepohodlným svědkem?

Na Ukrajině se už loni objevily informace, že za jeho přeletem s vrtulníkem na vojenskou základnu u Charkova stála ukrajinská tajná služba, která prý celou věc připravovala půl roku. Pilot po přeletu prohlásil, že je proti válce, a dostal za „zběhnutí“ půl milionu dolarů. U Charkova ovšem nepřistál sám. Ve vrtulníku byl i jeho mechanik a navigátor. Ukrajinci je zastřelili, když se údajně pokusili po přistání uprchnout. Tito dva vojáci pak byli ruskou armádou vyznamenáni jako hrdinové, zatímco pilot byl stíhán za zradu. V říjnu loňského roku ruská veřejnoprávní televize ukázala tři údajné příslušníky tajné služby GRU, kteří tvrdili, že dostali rozkaz zběha zabít. „Nebude žít dost dlouho na to, aby stanul před soudem,“ řekl jeden z agentů.

Španělské úřady podle deníku El País nepochybují o tom, že stopy v případě vraždy pilota vedou do Ruska, jen netuší, zda to byla operace Služby zahraniční rozvědky (SVR), jejíž šéf vraždu ospravedlnil, Federální bezpečnostní služby (FSB), dědičky KGB, nebo Vojenské zpravodajské služby (GRU), protože Kuzminov byl kapitánem, a tudíž spadal pod její pravomoc. Podle španělských vyšetřovatelů se zabijáci podle všeho uchýlili ke spolupráci s některými ruskými občany žijícími ve Španělsku (je jich více než 80 000) a mafiánskými organizacemi.

Rozhodnutí Maxima Kuzminova usadit se v obytném komplexu ve Španělsku, jehož většinu obyvatel tvoří právě Rusové a Ukrajinci, bylo podle zdrojů citovaných deníkem El País zásadní chybou. Pokud si prý Kuzminov myslel, že mezi 600 Rusy a více než 300 Ukrajinci registrovanými ve Villajoyose (podle sčítání lidu v roce 2022) zůstane nepovšimnut, ve skutečnosti to byli podle všeho právě oni, kdo ho mohl lehce poznat, protože loni vystupoval i v televizi. Měl falešné doklady na jméno 33letého ukrajinského občana, ale neměl žádnou ochranu. Podle vyšetřovatelů dokonce Kuzminov předtím volal několikrát do Ruska své bývalé přítelkyni, kterou pozval na návštěvu. I to mohly zaznamenat ruské tajné služby.

Z minulosti je známo několik podobných případů. Bývalý agent ruské služby KGB Litviněnko byl v roce 2006 v Londýně otráven poloniem dvěma ruskými agenty. Dva špiony vyslané Moskvou Londýn obvinil také z pokusu o otravu bývalého ruského agenta Sergeje Skripala a jeho dcery v Salisbury v roce 2018. Německý soud v roce 2019 odsoudil ruského špiona k doživotnímu trestu za vraždu čečenského povstalce v parku v centru Berlína. A další dva čečenští exulanti byli zabiti v Rakousku v letech 2009 a 2020.