Video placeholde

Ruská novinářka Kanakova: Putin hraje o vše, Carlson je jeho štěně. Padlých okupantů na Ukrajině mi líto není

V Česku žije více než pět let. Ruská novinářka Ekaterina Kanakova pracovala pro rádiovou stanici Echo Moskvy, než ji Vladimir Putin po útoku na Ukrajinu zakázal. Kdyby se vrátila do Ruska, skončí minimálně na 15 let ve vězení. O své rodné vlasti mluví drsně a bez příkras. S Rusy v Česku se prakticky nestýká, před Ukrajinci se stydí projevovat smutek i radost. Jak vnímá válku na Ukrajině, jak se jí žije v Česku a vrátí se někdy do Ruska? Nejen to se dozvíte v Prostoru X, kde byla Ekaterina Kanakova hostem Martina Bartkovského.

Rozhovor jsme natočili zhruba hodinu poté, co agentura Reuters oznámila smrt ruského opozičníka Navalného. V rozhovoru se mu proto nevěnujeme, netušili jsme to. Názor novinářky Ekateriny Kanakové si můžete přečíst v Deníku N, pro který v současnosti pracuje. V rozhovoru pro Prostor X jsme řešili hlavně Carlsonův rozhovor s Vladimirem Putinem a dvouleté výročí ruské agrese na Ukrajině.

Je to hodně temný rozhovor. Kanakova rozhodně neoplývá láskou ke své rodné vlasti. Její bratranec se úspěšně vyhýbá Putinově totální mobilizaci, s rodiči se baví o jejich případném pohřbu a ostatním Rusům dává 5 tipů, jak se vyhnout vojně. Jak na ni reagují Češi, když zjistí, že je Ruska? Co Carlson ve svém rozhovoru nevědomky odhalil? Patří ruští sportovci na olympiádu? A přijde po konci Putina v Rusku změna? Nejen to zjistíte ve videu v úvodu článku.