Video placeholde

Dva roky války na Ukrajině: Chybí vojáci i munice, konflikt zamrzl na mrtvém bodě. Jak se bude vyvíjet dál?

Od ruské invaze na Ukrajinu uplynuly dva roky. Za tu dobu se proměnila nejen podoba konfliktu, ale i jeho vnímání jak u ukrajinské veřejnosti, tak na Západě. Jaké byly nejdůležitější momenty války? Jak se proměnila pozice Volodymira Zelenského? A co dává Ukrajincům sílu dál bojovat? I na tyto otázky odpovídá válečný reportér Tomáš Vlach.

Na většině ukrajinského území se vede zdánlivě normální život. Někdy ho narušují sirény a dopadající rakety. Mnoho Ukrajinců už dva roky bojuje na frontě a válka, která byla zprvu velmi dynamická, se přeměnila v zamrzlý poziční konflikt. Velkou roli hrají drony a dělostřelectvo. Až na menší ohniska bojů se nezdá, že by se situace měla nějak zásadně měnit. Zájem o konflikt pomalu upadá jak u některých Ukrajinců, tak u západních spojenců. Přesto je vývoj války důležitý pro Evropu i svět a v tomto světle se každá nová zpráva vykládá mnoha rozporuplnými způsoby.

Proč došlo ke změnám ve velení ukrajinské armády? Nakolik jsou klíčové západní zbraně? Bude Ukrajina dále mobilizovat? A jaké jsou scénáře dalšího vývoje? Dozvíte se ve videu.