Rozhovory

Zpět na článek

Dva roky války na Ukrajině: Chybí vojáci i munice, konflikt zamrzl na mrtvém bodě. Jak se bude vyvíjet dál?

27 komentářů

Avatar - epr3}
epr3
24. února 2024 • 20:58
Zamrzlý konflikt v současné době významně rozmrzá. Rusko dobylo Avdějevku a prolomilo frontu minimálně na třech místech. Ukrajina nemá dobře vybudovanou záložní obrannou linii a v čase, kdy je Rusové budou hnát před sebou, to ani nemohou stihnout.
Já jsem optimista a myslím, že válka ještě tento rok skončí.
Papanikula
24. února 2024 • 17:40
Snad soudruh Pavel pripomene svuj tezky zivotni osud v minulem rezimu, kdy musel souhlasit s predchozi ruskou invazi.
Saša Krach
24. února 2024 • 14:38
Vše je jen pokud...Pokud Rusko prolomí na dvou místech obranu. Bude Ukrajina nucena se stáhnout za linii dvou sporných republik..
A pokud bude Rusko spokojeno budou se budovat obrané linie na obou stranách.
Pokud se to Rusku nepovede...Bude se odpočívat a relaxovat a budovat výchozí postavení...A jak to. dopadne,,tak to nevědí ani generálové
Avatar - RASPUTIN}
RASPUTIN
24. února 2024 • 12:03
Myslím, že konflikt nezamrzl na "mrtvém bodě", ale že Rusko začíná Ukrajinu porážet v rozsahu celého bojiště.
viktor viktor
24. února 2024 • 11:50
Tato válka je smutným důkazem, že diplomaté obou stran selhali. Místo konstruktivních jednání je zajímali soudružky sekretářky… a vlastní peněženky. A vše dokazuje, že “ někdo ?? “ má zájem, aby se dva slovanské národy hospodářsky i politicky zeslabily. Kdo na této válce vydělá je doufám jasné. Ale Ukrajinci, ani Rusové to rozhodně nejsou. Výsledkem bude status Q a miliony nešťastných rodin na obou stranách. Tisíce mrtvých, invalidů a sirotků. To nám všem ti nezodpovědní diplomaté přijdou hodně draho. Myslím, že tam z nich nepadl ani jeden. Možná tak leda na “ pepku „ po požití Viagry…
Bořivoj Zelený
24. února 2024 • 11:59
@viktor viktor "Kde končí diplomacie, začíná válka".
Otto von Bismarck
bella.
24. února 2024 • 17:20
@Bořivoj Zelený
hm, a kdy podle vás a Bismarcka ta diplomacie začala ?!
Richard Šebesta
24. února 2024 • 12:06
@viktor viktor V podstatě souhlasím
Papanikula
24. února 2024 • 11:38
Takže další kostička do skládačky příběhu o tom jak si prominentní členové ODS založili Kampeličku pro uskutečňování svých finančních rejů. Včetně těch,které byly na hranici nebo za hranicí zákonnosti. Podle toho,co se tady psalo dřív, to vypadá na chobotnici,která měla chapadla až za hranicemi. Podstatné je,že se už dřív něco prošetrovalo,byla udělena pokuta,ale jelo se dál . A do toho všeho se na radu svých lidí napojit nově zvolený předseda ODS Fiala. Instalovány do funkce jako Pan Čistý. Vkladík přidal,účet pro sponzorované ODS založil a tak to pokračovalo až do průšvihu s opomenutím v přiznání majetku. Je záslužné,že nám redakce SZ přináší zprávy z tohoto soudku,ale je evidentní, že se toho chytila třeba Prima News, ale téměř bez povšimnutí to nechává s vládou bez skrupulí spolupracující ČT 24. Kdyby se kauza týkala některého z čelných politiků opozice,už by byl na pořadu dne Speciál a pravidelné informace..
P.S. V Brně jsem se narodila a podstatnou část života tam žila. Na kauzu s nepochopitelným pronájem Hlavního nádraží si dobře pamatuji. Jenže. Bylo to v době, kdy ODS zválcovala cokoliv. V Brně tradičně od dob Lastovecké. I BVV se muselo Brno zbavit za hubičku a pak draze koupit část zpět
Richard Šebesta
24. února 2024 • 09:36
Po dvou letech války na Ukrajině bych od naší vlády čekal nějaké sesumarizování a vyhodnocení rusko-ukrajinské války. Tedy vláda by mohla předložit nám občanům jakési vyúčtování kolik nás ta válka (ČR) stála ? Tedy podpora vojenská, humanitární a taky uprchlická. Jistě by to zajímalo většinu lidí u nás. Taky by mohli nějací vojenští experti kterých je u nás víc než dost rozebrat jaká je další perspektiva války zda má cenu dál válčit nebo nikoli a spíše by se mělo přistoupit k jednání o příměří či míru ? To by provedla seriózní vláda ,protože mnozí by u nás rádi znali pravdu proč a kolik jsou kráceni (třeba důchodci atd) kvůli ukrajinské válce ? Tahle vláda to ale na 300 % neudělá. Proč ? Je to vláda špatná a falešná ,lže kde může a podle toho vypadá i její podpora někde pod 20 %.Když se jeden redaktor zeptal premiéra Fialy co na to říká, na tu nízkou podporu ? Fiala odpověděl, že ho to moc nezajímá ale spíše výsledky voleb jež budou v říjnu 2025.Je to dost alibistické a primitivní vyjádření od předsedy vlády. Je to jako by se učitelka zeptala žáka který v pololetí propadá ze tři předmětů co na to říká ? A on odpoví že ho to nezajímá
ale spíše to co bude na vysvědčení na konci roku.
Avatar - Uživatel_5734171}
Uživatel_5734171
24. února 2024 • 09:42
@Richard Šebesta
Je to jednoduché, jak facka. Ukrajina bude válčit až do úplného vítězství nebo úplné porážky. Oni nepřistoupí na nějakou dohodu s agresorem. A my máme jen dvě možnosti, pomoci jim, nebo je nechat padnout. Já jsem pro jim pomáhat, jiní jsou pro nechat je padnout. Takový už je svět... A přeci každému musí být jasné, že JAKÁKOLI dohoda s ruskem je cár papíru, rusáci by to jen využili pro lepší přípravu na další agresi. Žijeme v civilizačním prostoru, kde se nesmí tolerovat podobné chování, jaké předvádí putin. Naivně jsem si myslel, že jsme se v minulém století poučili...
P.S. rusko a putin píši dva roky s malými písmeny zcela záměrně, opravdu to není neznalost pravopisu...
Richard Šebesta
24. února 2024 • 10:28
@Uživatel_5734171 Máte jednostranný a falešným pohled na svět typicky pro dnešní vládu a její voliče. Putin je agresor to beru ale agresory bylo i NATO když vraždilo v Kosovu mimochodem za měsíc to bude 25 let. Bez mandátu OSN. Nebo agrese USA v roce 2003 do Iráku rovněž bez mandátu OSN a dokonce bez souhlasu některých členů NATO (Francie, Německo).Jen připomenu nenaplnil se ani jeden z důvodů pro něž Busch mladší útok nařídil. Tedy že Irák podporoval teroristy kteří zaútočili na dvojčata v roce 2001, nebo že byli napojeni na Al-kajdu nebo že by měl Irák chemické zbraně na svém území. Mocnosti jako Čína, Rusko nebo USA a možná další si budou vždy bránit své zájmy a proto je potřeba mít férový pohled. Agrese je agrese ať jí koná USA , Rusko nebo NATO či kdokoli jiný . Všechny by měly být posuzovány stejně. Rusáci to dnes u mnohých našich omezených lidí schytávají za rok 1968, ale k útoku na naší zem se tehdy odhodlaly i další " spojenci " NDR ,Polsko atd. Zejména Enderáci a Poláci byli velmi aktivní a sami vyzývali vedení SSSR k přepadení naší země.
Toliko fakta. Agrese v roce 1968 byla zrada naších takzvaných spojenců . Tehdejší SSSR ale není dnešní Rusko a taky už neexistuje VS. Kdo tvrdí opak lže a fabuluje. Váš jednostranný pohled je stejný jako měli soudruzi za totáče. USA bylo zlo a SSSR dobro vy to máte naopak akorát místo SSSR je tam Rusko.
Papanikula
24. února 2024 • 11:42
@Richard Šebesta
Presne tak když USA okupovalo Irák a 500 tisíc civilních oběti pod falešnou záminkou chemických zbrani , tak sportovci USA se mohli zúčastnit LOH v Athénách !!!
bella.
24. února 2024 • 17:53
@Richard Šebesta
Souhlasla bych s vámi v mnohém, přidala bych ale, že vojska Varšavské smlouvy 1968 ke vstupu vyzvali přímo Ćeši!!! A přímo frakce pár jedinců z české vlády bez vědomí ostatních a byl to zvací dopis , aby SSSR zasáhl, protože tady řádí Pražské jaro!
Rusové se cukali, že ne.
A Západ přesně věděl. kdy sem vlítne Varš. vojsko.
Co se týče Iráku, tak tam máte chybu, první kdo v té noci se ozval byl francouzský ministr zahr. Sarkózy a plně US podpořil a aby toho nebylo málo v nejvíc sledovaném čase na BBC náš ministr zahr. a místopředseda vlády Cyril Svoboda za ČR vyjádřil plný souhlas s US .Tehdy byly noviny ještě občas bez cenzury , a tak v nich bylo, že vláda byla zděšena jeho počinem a dementovala, že by mluvil za ČR .
Chirack ve Francii lehce nesouhlasil s US.
Bořivoj Zelený
24. února 2024 • 12:14
@Uživatel_5734171 Dohoda s agresorem již byla na stole před více jak rokem a půl při jednání obou stran v Turecku, ovšem pak tam narychlo přiletěl premiér GB Johnson a hodil jim do to ho vidle.
Připomnělo mi to jednu scénu z filmu Vinnetou, kdy se Vinnetou snažil o mír mezi Indiány a bílými a bandita Sander pronesl zhruba toto. "Tady mír nesmí být, tady musí být válka".
bella.
24. února 2024 • 17:25
@Richard Šebesta V 2025 prosadí koresponenční volby a kromě toho mnozí Ukrajici už budou mít z předchozí vlny české občanství.Budeme ještě většími vazaly.Pořádek by možná opravdu mohl udělat Babiš s Okamurou.Je mi fuk jejich majetek, jde mi o mou budoucnost !
....­....­....­....­....­....­....­....­....­....­....­....­....­....­....­....­....­....­....­....­....­....­....­....­....­.....
....­....­....­....­....­....­....­....­....­....­....­....­....­....­....­....­....­....­....­....­....­....­....­....­....­....
Avatar - RASPUTIN}
RASPUTIN
24. února 2024 • 08:49
Snad jenom doplnit, že nejde "o dva roky". Ukrajinci již od roku 2014 nepřetržitě odstřelovali Donbaská města s ruskojazyčným obyvatelstvem. Tam je nutno vidět počátek války Ukrajiny proti Rusku. A jak se bude válka konkrétně vyvíjet je těžko říci, snad jediné v tom je jistota, že Rusko může prohrát bitvu, ale válku určitě ne. Takže je zejména na Ukrajině, aby usilovala o mír.
Avatar - Uživatel_5734171}
Uživatel_5734171
24. února 2024 • 09:48
@RASPUTIN
ano, máš pravdu válka tu je od roku 2014, kdy těsně po olympiádě v Soči putin přepadl Krym a od té doby jej zcela v rozporu s mezinárodním právem okupuje... A za zcela skandálního přihlížení tehdejších politických elit. Merkelové, Hollanda, Johnsona, Obamy, ...
Richard Šebesta
24. února 2024 • 10:34
@Uživatel_5734171 Je to pravda ale jen tak mimochodem. Turecko člen NATO v roce 1974 přepadlo Kypr a zabralo jeho severní část, kde žijí Turci v rozporu s mezinárodním právem. Co na to NATO ? Nic, Turci na to měli právo podle NATO jsou v NATO. Co vy na to ?
Avatar - Uživatel_5734171}
Uživatel_5734171
24. února 2024 • 13:16
@Richard Šebesta
můj svět opravdu není černobílý. Turecko je okupant a v NATO dávno být nemělo. Ale má tak silnou armádu, že tam čistě z taktických důvodů je. Erdogan je jen takový menší putin... Se vším všudy, i s tím vražděním svých politických odpůrců...
Avatar - RASPUTIN}
RASPUTIN
24. února 2024 • 12:00
@Uživatel_5734171
Ferdo, Krym by samostatnou částí Ukrajiny, v referendu si odsouhlasil samostatnost a teprve následně požádal o přijetí do Ruské federace. Takže tolik k tvému "přepadení Krym", asi moc posloucháš ČT24.
bella.
24. února 2024 • 17:29
@Uživatel_5734171
OPAKOVANĚ se tě ptám, proč tam v 2014 Putin vlítnul.
Zatím už jsi pochopil, že jaksi o tom jednal i s madam Merckel i Macronem, tak ješt prostuduj tu Minskou dohodu!
------------------------------------------------------------- !!!!­!!!!!!­!!!!!!­!!!!!!­!!!!!!!
Avatar - epr3}
epr3
24. února 2024 • 21:00
@Uživatel_5734171 Měl proč: http­s://zp­ravy­.aktu­alne­.cz/zah­rani­ci/u­kraji­na-porodila-novodobe-bande­rovce/­r~2604­8b8a55­0c11e4­891100­25900f­ea04/
Avatar - Uživatel_5734171}
Uživatel_5734171
24. února 2024 • 08:18
I kdyby válka skončila dnes, i kdyby rusáci získali ta zdevastovaná území na levém břehu Dněpru, i kdyby si nechali ukradený Krym, jejich ztráty budou nedozírné. Nejde o materiální ztráty, na to se v té zemi moc nehraje. Většina mužiků nikdy neměla nic, velký rozdíl nepocítí. Jde o ztráty, které se nedají kvantifikovat. Rusové nikdy nebyli v Evropě v oblibě, teď je bude značná část civilizace přímo nenávidět. A to bude na generace. Němci si něčím podobným prošli po WWII a i dnes, téměř 80 let po válce spousta lidí Němce nenávidí a považuje je za nácky a za fašouny. A to se Němci změnili dost zásadně a jakékoli projevy nacizmu tvrdě trestají. Většina rusů se nezmění. Plus v nich přibude pocit, že jsou k nim všichni nespravedliví a to jejich zpupnost a buranství jen posílí...
Richard Šebesta
24. února 2024 • 09:11
@Uživatel_5734171 Máte pravdu jak s těmi Němci tak i s těmi Rusy pokud jde o tu nenávist. Ale Evropa není celý svět. Časy kdy Evropa byla takzvaně pupkem světa a vše podstatné se řešilo v Evropě jsou nenávratně pryč. Takže ta nenávist vůči Rusům je ve zbytku světa mnohem mnohem menší než v EU. Navíc a na to mnoho prozápadních hujerů ve své nenávisti k Rusům zapomíná má nyní EU svých problémů tolik že neví který řešit dříve. Migrační krize která trvá už 10 let a EU jí neumí vyřešit je problém NUMERO EINS ! Je přitom velmi zásadní. V zemích EU dnes žije asi 20-25 miliónů lidí původem z Afriky či Asie a značná část z nich je muslimského vyznání a davy migrantů zde proudí dál a dál. Tedy vyznání jež je k hodnotám v EU nepřátelské. Tento problém by měl bruselské byrokraty trápit víc než válka na Ukrajině. Ta skončí jistě dříve než problémy s muslimskou komunitou v Evropě a migrační krizi .No a pokud jde o nenávist vůči Rusům tak u nás díky politice Fialovy vlády vím že je značná část nenávistná spíše proti Ukrajincům.
Avatar - Uživatel_5734171}
Uživatel_5734171
24. února 2024 • 09:36
@Richard Šebesta
Evropa není svět, ale běžný rusák se jinam, než do Evropy nedostane. Pro ně jsme my byli tím "Západem". Rusáci dnes mohou v Evropě maximálně do Turecka, ale jinde v Evropě budou zažívat značnou nevraživost. A týká se to třeba i sportovců. Ostatně vzpomeňme si, jak tomu bylo u nás po roce 1968. Ta nenávist k rusákům byla přeci obrovská, vítězství na CCCP bylo víc, než jen nějaký sport. Hlavně u hokeje, to vždy měla StB pohotovost...
bella.
24. února 2024 • 17:35
@Uživatel_5734171
Hm, já si všimla, že Němci jsou v naší zemi až tak vítaní, že naši blbci politici chtěli zrušit Benešovy dektery.Je to historický dokument, o který se lze v nouzi opřít.
Podlejzavost k Němcům ( protože holt z " demokratického " Západu
) vidím dnes a denně, nenávist k Rusům je tady živená desítky let od 2. svět. války a dneska to vidím já jinak.Už nejsem svobodou Západu nadšená, upřímně, vrátila bych hranice! :- /
!!!!­!!!!!!­!!!!!!­!!!!!!­!!!!!!­!!!!!!­!!!!!!­!!!!!!­!!!!!!­!!!!!!­!!!!!!­!!!!!!­!!!!!!­!!!!!!­!!!!!!­!!!!!!