Video placeholde

Buchert: Stát zničil Vlastě Parkanové život. Její kauza mohla mít politické pozadí

Kauza Vlasty Parkanové se táhla téměř deset let. Po několika zprošťujících rozsudcích odchází jako nevinná, leč s trvale zničeným zdravím, zničenou kariérou a mizerným odškodným. Jak je možné, že stát zničil kdysi velmi populární političku? Kdo za to nese zodpovědnost? A jaké má kauza politické souvislosti? I na tyto otázky odpovídá Viliam Buchert.

Vlasta Parkanová se v české politice objevovala už od roku 1990. Vystudovaná právnička byla později ministryní spravedlnosti i obrany v několika vládách i místopředsedkyní Poslanecké sněmovny. Byla členkou tří politických stran a dlouhou dobu patřila mezi nejpopulárnější politiky v zemi.

Vše se změnilo roku 2012, když detektivové protikorupční služby požádali Poslaneckou sněmovnu o její vydání k trestnímu stíhání. Kriminální kauza týkající se údajně předražených nákupů vojenských letounů CASA, ke kterým mělo dojít v době, kdy byla Parkanová ministryní obrany, se objevila z čista jasna. Trvala dalších téměř deset let. Soudy různých instancí Parkanovou několikrát osvobodily, kauza byla definitivně uzavřena v roce 2021. Vlasta Parkanová odešla od soudu jako nevinná, ovšem s podlomeným zdravím, zničenou kariérou a s ránami, které už se nezahojí. Nyní se se státem soudí o odškodné, jehož původní výše byla stanovena na 1,6 milionu korun.

Proč k trestnímu stíhání Vlasty Parkanové vůbec došlo? Jaké je politické zákulisí kauzy? A kdo nese za fatální selhání státu zodpovědnost? Dozvíte se ve videu. Velký rozhovor s Vlastou Parkanovou pak naleznete v aktuálním Reflexu.