Video placeholde

Stát poště dluží reformu i peníze. Proč je nyní před krachem, probíráme s Lenkou Matouškovou

Česká pošta je před krachem. Po letitých neúspěšných pokusech o její reformu došla situace tak daleko, že jednomu z největších zaměstnavatelů v Česku hrozí insolvence. Co je příčinou tohoto neutěšeného stavu a jak by bylo možné poštu zachránit? Dozvíte se ve videu.

Situace České pošty je komplikovaná v mnoha rovinách. Jedná se o jednoho z největších zaměstnavatelů v Česku, zároveň v mezinárodním srovnání vychází jako totálně přebujelá instituce, a to jak počtem zaměstnanců, tak i počtem poboček. To je právě jedním z klíčů současných pokusů o její záchranu. Ministerstvo vnitra, jež má poštu v gesci, plánuje zrušit 300 jejích poboček a s tím i propouštět zaměstnance.

V této fázi do procesu obrody a zároveň i záchrany České pošty mluví i odbory a kromě toho, co a jak změnit, se otevírá i debata o tom, jestli takovou instituci v této podobě vůbec potřebujeme. Zdá se, že potřeby obyvatelstva hovoří samy za sebe. Sedm set tisíc důchodců si každý měsíc chodí pro penze na pobočky pošty. A to je jen jedna z mnoha agend, které pošta pro český stát obstarává a které jí nevydělávají peníze. Má je platit stát, ten ale platby posílá pozdě a i to je významnou složkou miliardu a půl vysoké ztráty, ve které se firma nyní nachází.

Příčin současného stavu je celá řada a je již teď jasné, že zatím plánované kroky ke spáse pošty stačit nebudou. Podaří se ale odvrátit její krach? A bude někdy pošta občanům sloužit i jinak než k vzteku? To se uvidí během několika příštích měsíců.