Součástí oslav 180. výročí založení Pilsner Urquell je i aukce limitované série hodinek Prim

Součástí oslav 180. výročí založení Pilsner Urquell je i aukce limitované série hodinek Prim Zdroj: Vojtěch Kába

Součástí oslav 180. výročí založení Pilsner Urquell je i aukce limitované série hodinek Prim
Součástí oslav 180. výročí založení Pilsner Urquell je i aukce limitované série hodinek Prim
Součástí oslav 180. výročí založení Pilsner Urquell je i aukce limitované série hodinek Prim
Součástí oslav 180. výročí založení Pilsner Urquell je i aukce limitované série hodinek Prim
Součástí oslav 180. výročí založení Pilsner Urquell je i aukce limitované série hodinek Prim
5
Fotogalerie

Charitativní aukce unikátních hodinek Pilsner Urquell od značky Prim

Nejznámější český ležák Pilsner Urquell slaví letos kulaté výročí. Součástí velkolepých oslav bude i speciální aukce limitované série hodinek.  Ta proběhne od 20. listopadu do 7. prosince a během ní se vydraží 180 unikátních českých novoměstských hodinek PRIM. Vybrané prostředky pak podpoří činnost Centra Paraple.

Od okamžiku, kdy byla založena první várka ležáku Pilsner Urquell, uplynulo letos 180 let. Plzeňské pivo následně dobylo celý svět a stalo se symbolem a zakladatelem nejrozšířenější pivní kategorie, do které spadá zhruba 70 % světové produkce. Oslavy narozenin legendárního ležáku začaly 7. a 8. října Pilsner Festem v srdci pivovaru v Plzni a kulaté výročí bude pokračovat také aukcí ve prospěch Centra Paraple. „Letos slavíme speciální narozeniny, proto jsme po deseti letech nahradili tradiční aukci pivních lahví českými tradičními hodinkami PRIM z Nového Města nad Metují. Symbolizují čas, který uběhl od založení pivovaru do dnešní doby. Věříme, že díky hodinkám, které mohou být sběratelským kouskem, ale i krásným vánočním dárkem, se nám povede vybrat ve prospěch Centra Paraple rekordní sumu,“ říká Kristýna Tereková, Senior Brand manažerka značky Pilsner Urquell. Zeptali jsme se jí proto na podrobnosti ohledně chystané dražby.

Kdy a kde bude aukce probíhat a jak se do ní mohu zapojit?

Na rozdíl od předešlých let, chceme dát dražitelům větší časový prostor a budeme dražit hodinky po několik dnů, od 20. listopadu do 7. prosince s tím, že 7. prosince se pak uskuteční velké finále, které bude dostupné na www.pilsner-urquell.cz.  Všechny potřebné informace naleznou zájemci právě na našich webových stránkách. 

Mohu tedy dražit konkrétní hodinky?

Ano, každé hodinky budou mít své číslo a budou přináležet k jednomu z let existence piva Pilsner Urquell. Dražitelé tak budou mít možnost vydražit konkrétní kus, například s rokem svého narození nebo jinou událostí, která je jim blízká. Důležité je, že veškeré získané prostředky poputují na účet Centra Paraple, které bude pomoc obzvláště v letošním roce potřebovat.

Kolik bude minimální příhoz v aukci?

Dražba bude rozdělena do dvou částí. V první, té dlouhodobější, se bude dražit na internetu a minimální příhoz je určen na 100 Kč. Druhá část se uskuteční 7. prosince, a zde bude minimální příhoz určovat licitátor podle vývoje aukce.

Budou mít hodinky certifikát?

Ano, každé hodinky budou opatřeny certifikátem, potvrzujícím účel, pro který byly vyrobeny a konkrétní rok z historie plzeňského ležáku, který reprezentují. Všechny kusy budou skutečně jedinečné.

Čím budou dražené hodinky výjimečné?

Každý ze 180 kusů hodinek, které jdou do aukce, nese na ciferníku symbol Jubilejní brány plzeňského pivovaru a nápis Pilsner Urquell 1842–2022. Na korunce pak najdeme gravír P.U. 1842 a na zadním víku se vedle loga Pilsner Urquell nachází také číslo limitované edice a jeden unikátní letopočet z historie nejslavnějšího českého ležáku.

O jaký typ hodinek se jedná?

Jedná se o nejpopulárnější model hodinek PRIM z Nového města nad Metují, tedy LINEA 40 Q v univerzální velikosti pro muže i ženy.

Jak se bude řešit nesrovnalost, že hodinek je 180 a roků je 181 (od 1842 do 2022)?

Každý z těch roků bude mít „své“ hodinky, které ho budou reprezentovat. Ty, které představují letošní rok, tedy rok 2022, draženy nebudou a jako památka na tuto dražbu je uložíme do Pivovarského muzea u nás v Plzni.

Na co konkrétně budou použity prostředky získané aukcí?

Celý výtěžek bude použit na dofinancování pomoci Centra Paraple lidem na vozíku. Činnost této organizace zahrnuje sociální rehabilitaci – jde o komplexně propracovaný systém péče, pomoci, podpory a terapeutického působení multidisciplinárního týmu.

Proč Pilsner Urquell ve svých charitativních projektech podporuje pouze Centrum Paraple?

Při našich aktivitách si zakládáme na dlouhodobé spolupráci. Vznikají tak vztahy, které dávají partnerství hlubší rozměr a zároveň větší efekt než jednorázové spolupráce. S Centrem Paraple spolupracujeme již od roku 2012, a za tu dobu se podařilo vybrat více než 15 miliónů korun.

Mohu někam poslat peníze pro Centrum Paraple, i když se dražby nechci účastnit

Ano. Způsob, jak podpořit Centrum Paraple naleznete na https://www.paraple.cz/podporte-nas/