Zdroj: Plzeňský Prazdroj, a.s.

Unikatní lahve plzeňského piva Pilsner Urquell pomáhají Centru Paraple již deset let

Pilsner Urquell se v roce 2012 rozhodl navázat na dlouholetou pivovarskou tradici vánoční dobročinnosti projektem Aukční lahve. Každý rok proto osloví předního českého designera a kvalitní sklárnu a nechá si od nich navrhnout a vyfoukat sadu deseti originálních pivních lahví. Ty pak v předvánočním čase vydraží a výtěžek připíše na konto Centra Paraple. Zatím takto Pilsner Urquell přispěl na podporu lidí s poškozením míchy částkou přesahující 13,5 milionu korun.

Letošní edice charitativního projektu Pilsner Urquell přidá na účet Centra Paraple, které již 25 let pomáhá s návratem do života lidem s poškozením míchy, další tučný obnos. Zásluhou zakladatele Zdeňka Svěráka a s přispěním milovníků dobrého piva a designu může každý rok využívat služeb centra Paraple na 1 400 klientů.

„Pilsner Urquell touto cestou spojuje ty, které onemocnění míchy připoutalo na vozík a kteří potřebují pomocnou ruku s těmi, kteří mají touhu i možnost přispět a zapojit se do dobročinného projektu. Navíc projektem Aukční lahve vzdáváme hold nejen českému pivu, ale i tradičnímu umění našich sklářů a designerů,” říká o projektu generální ředitel Plzeňského Prazdroje Dragos Constantinescu.

V minulosti se na návrhu originálních pivních lahví podíleli nositelé zvučných jmen jako je Bořek Šípek, Lars Kemper nebo Michal Froněk. Lahve pak foukali skláři například ze skláren v Novém Boru, Moser nebo Bomma. Unikátní set pivních lahví pro jubilejní desátý ročník navrhla jedna z nejvýznačnějších českých designerek Lucie Koldová a vyrobili je ve sklárnách Janštejn.

Video placeholde
• Plzeňský Prazdroj, a.s.

Každý ročník se navíc nese v duchu vybraného tématu a letos se jím stala oslava žen. Proto se ambasadorkami projektu staly výhradně ženy. Najdeme mezi nimi zvučná jména z oblasti kultury, sportu i vědy jako jsou například herečka Magda Vašáryová, dokumentaristka Helena Třeštíková, oštěpařka Bára Špotáková nebo předsedkyně Akademie věd Eva Zažímalová.

Jednu z deseti ručně vyrobených pivních lahví v unikátním designu může získat každý. Stačí se připojit do aukce, která se uskuteční online 9. prosince na Mall.tv. Zájemci mohou začít přihazovat od 15 hodin a kromě designové lahve s prémiovým pivem získají i dobrý pocit z pomoci těm, kteří to potřebují. Mohou i přispět k překonání rekordní vydražené částky za jednu lahev z roku 2018 ve výši 700 tisíc korun nebo celkové vydražené částky z loňského roku ve výši 3,5 milionu korun.