Evropští lídři se dnes mohou ukazovat v Kyjevě, mohou se zaklínat proti válce. Nevěřím jim ani pozdravení.

Evropští lídři se dnes mohou ukazovat v Kyjevě, mohou se zaklínat proti válce. Nevěřím jim ani pozdravení. Zdroj: Nguyen Phuong Thao

Expremiér Mirek  Topolánek
Mylnou je představa, že bychom během předsednictví rady EU mohli něco zásadního prosadit.
Mirek Topolánek
Mirek Topolánek
4
Fotogalerie

Topolánek: Petr Fiala by měl požádat opět o důvěru, vyměnit ministry a přepsat programové prohlášení

Expremiér Mirek Topolánek vyzývá vládu k rozhodné akci. V rozhovoru pro Reflex říká, že „Petr Fiala by měl přikročit k brutálnímu, proaktivnímu kroku a kauzy kolem hnutí STAN využít k posílení pozice. Má ve sněmovně 108 hlasů a musí udělat něco, co mu dá nový mandát a upustí přetlak.“ Konkrétně by měl podle Topolánka Fiala požádat v Poslanecké sněmovně opět o důvěru a přepsat programové prohlášení i koaliční smlouvu.

„Fiala dostal ve volbách mandát pro ´mírovou dobu´. Pro tuto dobu Koaliční smlouva a Programové prohlášení stanovily kompromisní priority. Ale mír není. V Evropě je válka se všemi ekonomickými, energetickými a sociálními dopady. Fiala musí tuto změnu reflektovat,“ vysvětluje Mirek Topolánek v rozhovoru pro Reflex, který vychází 30. června.

Co konkrétně by si bývalý premiér a také někdejší předseda ODS pod tím představoval? „Měl by požádat Poslaneckou sněmovnu o důvěru pro ´vládu národní záchrany´ a o nový mandát! Nikdo by mu pak nemohl vyčítat, že něco neplní z původního programového prohlášení, což je dnes cár papíru. Nevěřím, že by strany vládní koalice toužily po předčasných volbách a pro nový mandát nehlasovaly. Tímto silovým krokem by Fiala umlčel kritiky (i ve vlastních řadách), eliminoval opozici, média a provedl personální změny vynucené situací,“ vysvětluje Topolánek.

Důvodem, proč tyto změny navrhuje, je fakt, že programové prohlášení zohledňovalo situaci před 24. únorem, než Rusko napadlo Ukrajinu. Také se dramaticky mění ekonomická situace a podle Topolánka je potřebné nastavit tvrdší kurz konsolidace veřejných rozpočtů, ostřejší postup v redukci státu a při řešení inflace. „Koalice Spolu pro změnu musí změnu nejenom přinášet, ale taky na ni reagovat,“ dodává.

Mirek Topolánek v rozhovoru pro nové vydání Reflexu také popisuje, jaký by měl být nový prezident či prezidentka České republiky. A nabídl do diskuse i dvě jména. Také velmi ostře kritizuje vývoj v Evropské unii a vysvětluje, jaké problémy nás čekají při českém předsednictví Rady EU.

Obálka 26-27Obálka 26-27|red