Video placeholde
Streamerka a cosplayerka Koki
Streamerka a cosplayerka Koki
Streamerka a cosplayerka Koki
Streamerka a cosplayerka Koki
Streamerka a cosplayerka Koki
15
Fotogalerie

Streamerka Koki: Na Twitchi si každý najde své od šeptání do ucha po živý přenos spánku. Mě tam drží komunita

Lucia Brezíková, známá pod přezdívkou Koki, se streamování videoher věnuje již pět let. Zaměřuje se hlavně na kompetitivní hru League of Legends, jež klade důraz na multiplayerové souboje teamů. Preferuje hry založené na poměřování sil s ostatními hráči, ale nepohrdne ani dobrou příběhovou singleplayer. V rozhovoru pro Reflex rozebírá svou herní kariéru, svůj koníček cosplay a zálibu v anime i členství v esportovém týmu Entropiq.

Tématem rozhovoru byla z velké části internetová platforma Twitch, která původně vznikla jako prostředek pro streamování videoherního obsahu, ovšem rozmanitost obsahu se postupně zvětšovala až do podoby, ve které můžeme Twitch vidět v současnosti. „Na Twitchi dnes člověk najde strašně široké spektrum obsahu. Každý si tam vybere, ne vždycky jsou to hry. Hodně lidí se tam teď věnuje IRL (In Real Life) contentu, což znamená, že si streameři vezmou kameru ven a vlogují svůj život,“ vysvětluje Koki dnešní rozmanitost obsahu na platformě Twitch. Střeameři si často vyberou nějakou obyčejnou aktivitu, jako procházku přírodou, nějaký festival či manuální činnost, a tu přes stream sdílejí se svým publikem. „Objevují se tam věci jako ASMR videa (autonomní senzorická meridiánová reakce, jejíž princip Koki vysvětluje ve videu), podcasty nebo třeba i sleeping streaming, kde můžete sledovat lidi ve spánku,“ pokračuje Koki. Dostane se i na otázku erotického obsahu a snahy Twitche tento obsah pravidly a restrikcemi regulovat.

Druhá polovina rozhovoru se zabývá fenoménem cosplay, jemuž se Koki rovněž věnuje. V této oblasti se zaměřuje na ztvárňování postav ze svých oblíbených anime. Baví ji celý proces od oblékání, nanášení makeupu, úpravy vlasů až po prezentování výsledku svého snažení ať už na fotografiích, nebo osobně na sešlostech fanoušků, jako jsou Animefest, Comic-Con a podobně.

Jak často Koki streamuje a jak si zvykla na život před kamerou? Kolik vynáší práce streamera jejího formátu a jak se jí daří její práci i koníčky financovat? Jaké stereotypy kolují o ženských streamerkách a jaké mají výhody i nevýhody vůči mužům? Jak se liší komunita kolem gamingu a cosplaye? Zažívá anime žánr boom a jaké anime Koki doporučí začátečníkovi? Odpovědi na tyto a další otázky dává Koki v rozhovoru ve videu v úvodu článku.