Video placeholde

Patrik Nacher: Na poslance ANO platí dvojí metr! Jen kňouráte a brečíte, tvrdí Pečinka a Michopulos

V nejnovějším speciálu podcastu Kecy a politika s názvem Tři mačety, zpovídá Bohumil Pečinka a Petros Michopulos poslance hnutí ANO Patrika Nachera. Jeho tématem je tzv. dvojí metr při posuzování různých situací, ať už v médiích nebo veřejném životě. Podle Nachera jedna a ta samá věc u jedněch vadí a u druhých ne. I proto si kvůli tomu zřídil vlastní youtube kanál s názvem Dvojí metr, kde uvádí věci na pravou míru.  

Jako příklad dvojího metru uvedl obstrukce ve sněmovně nebo neochotu vládní koalice schválit místopředsedou sněmovny Karla Havlíčka (ANO) a jejich následné hodnocení. „Děláte ve sněmovně vládě naschvály, to je ok, ale když to udělají oni vám, tak kňouráte a brečíte a říkáte tomu dvojí metr,“ řekl v pořadu Petros Michopulos.

Podpořte autory a předplaťte si podcast Kecy a politika, který obsahuje odpovědi na dotazy fanoušků a další bonusy >>>

V další části se vedla ostrá debata, z níž chtěl poslanec Nacher v jednu chvíli odejít. Podle autorů podcastu postavilo hnutí ANO celou svou existenci na modelu dvojího metru. Od označování protivníků slovy „všichni kradnou,“, přes výběrové kontroly Aleny Schillerové na finančních úřadech, boj proti off shorům, aby se zjistilo, že sám Babiš si přes tyto daňové ráje optimalizuje svoje finance, až po získávání veřejných zakázek ze strany Agrofertu. To všechno je dvojí metr.

Petros Michopulost na adresu Patrika Nachera řekl: „To jak mluvíte o dvojím metru je poraženecké a zbabělé. Dokazuje to, že nejste schopen vést politický boj, když jste se octli v opozici. Je to paradoxní, protože jste hnutí, které je esencí dvojího metru.“

V další části se debatovalo o střetu zájmů. Může významný politik vlastnit média? Jak se bude poslanec Nacher chovat v podvýboru sněmovny pro média a svobodu slova? Bohumil Pečinka uvedl, že hlavním nebezpečím pro svobodnou diskusi jsou dnes nekontrolovatelné zásahy majitelů globální technologických firem (facebook, twitter, google) do veřejné diskuse. Tvz. banování je něco, co zažívají tisíce lidé, a není efektivní způsob, jak se odvolat a domoci svých práv.

V poslední části oba moderátoři zeptali, jak se Patrich Nacher jako člověk, který se deklaruje jako pravičák, octl v hnutí ANO. „Když vás sledujeme vznějšku, tak vidíme, že trpíte,“ sdělili mu. Poslanec Nacher to vysvětloval tím, že svět kolem něj se mění, on se svými názory zůstává. Navíc má v hnutí ANO postavení solitéra, který si může prosazovat svoje témata a často hlasovat odlišně než jeho poslanecký klub a nikdo ho za to nevylučuje.

Přidejte se do skupiny Kecy & politika na Facebooku, kde Bohumil Pečinka, Petros Michopulost a fanoušci podcastu diskutují nad aktuálními tématy, plánem epizod i výjezdy do regionů >>>