Jiří Kejval

Jiří Kejval Zdroj: ČTK / Šulová Kateřina

Jiří Kejval při představení projektu Česko sportuje
Jiří Kejval byl znovu zvolený předsedou Českého olympijského výboru
Zleva předseda Českého olympijského výboru Jiří Kejval a místopředseda Libor Varhaník na zasedání pléna v Praze
Jiří Kejval byl znovu zvolený předsedou Českého olympijského výboru
Šéf ČOV Jiří Kejval
11
Fotogalerie

Hry v Tokiu budou plné překvapení, říká šéf olympioniků Jiří Kejval

Letní olympijské hry v Tokiu začnou za zcela jiné situace, než tomu bylo kdykoli v minulosti. Koronavirová pandemie si i na jejich pořádání vybírá velkou daň. „Ale po sportovní stránce bude myslím vše v pořádku. Vzhledem k situaci, ale uvidíme zřejmě hodně překvapivých výsledků,“ říká předseda Českého olympijského výboru Jiří Kejval.

Před dvěma lety většina Japonců olympiádu v Tokiu podporovala. Dnes je tam mnoho lidí proti. Důvodem je obava z dalšího šíření Covidu-19. Jak se na to díváte?

Chápu to a rozumím tomu. Ale opatření budou v případě sportovců a funkcionářů tak přísná a sofistikovaná, že z této strany podle mě nic Japoncům nehrozí. Sportovci budou žít ve svých bublinách, každý den budou testováni, budou se pohybovat jen na vyhrazených místech. Diváci na sportoviště nakonec nesmí. Skoro všichni, kteří na hry přijedou jsou očkovaní. Ze strany zahraničních účastníků proto myslím nebezpečí šíření infekce skutečně nehrozí.

Odmítají někteří čeští sportovci očkování?

Téměř všichni jsou očkováni. Stejně jako doprovod, já samozřejmě také.

I před hrami v brazilském Rio de Janeiru v roce 2016 se objevovaly až apokalyptické předpovědi ohledně možné nákazy virem zika. Pak to ale bylo jinak.

Dnes už si ale málokdo vzpomene, co se dělo v roce 2016 před olympiádou v Riu. I tehdy se objevily výzvy k její zrušení. Důvod? Virus zika. Účast kvůli tomu dokonce odřeklo i několik českých sportovců. Jenže ani jeden jediný případ nákazy virem zika se tam neobjevil. Přitom před olympiádou vystoupilo 160 vědců ze známých světových univerzit a veřejnosti tvrdili, že olympiáda způsobí pandemii viru zika. V naší době se bohužel některé věci nesmírně nafukují a přehánějí.

Ovšem pandemie koronaviru je realitou. A někdy krutou.

Ano, ale je dobře, že nakonec olympiáda v Japonsku bude. Japonci jsou nesmírně hrdý národ, který chce ukázat světu, jak je vyspělý, disciplinovaný a že i tento problém zvládne.

Myslíte si tedy, že žádný větší problém hry v Japonsku nepotká?

Věřím v to. Pokud jde o samotnou sportovní část, tak diváci, kromě toho, že sportoviště budou prázdná, u televize nic nepoznají. Co naopak podle všeho uvidíme, budou některé překvapivé výsledky. Přece jenom příprava a trénink mnoha sportovců proběhly kvůli pandemii jinak a to může momentální formu ovlivnit. 

Olympiáda v Tokiu byla o rok posunuta a koronavirus přinesl mnohá omezení a změny při samotné organizaci. Ani to nezpůsobí komplikace?

Vše proběhne s obvyklou japonskou dokonalostí a precizností. Každý krok všech účastníků je do všech podrobností domyšlený, existuje podrobný popis, dá se říct návod, co a jak dělat. Japonci mysleli na všechno.

Přesto může některý sportovec či trenér onemocnět koronavirem. Co pak? Bude poté vyřazená celá reprezentace?

Nikoli. V případě problému se to bude dotýkat pouze jednotlivců. Každý bude mít kromě zmíněných věcí v mobilu aplikaci a bude oznamovat, kde se pohybuje. Aby se mohlo v případě pozitivního testu okamžitě trasovat. Máme v Tokiu už své lidi a skutečně se to každý den kontroluje.

Bude mít česká reprezentace v Japonsku nějaké lidi navíc kvůli Covidu?

Je tam i speciální, mohu říci „covidový“ úředník, který bude všechny možné věci kolem tohoto sledovat a vyhodnocovat. Prostě se budeme muset řídit speciálními pravidly, ale dva týdny se to dá vydržet. Sportovci navíc ví, do čeho jdou.

Vy jste i členem Mezinárodního olympijského výboru. Někteří kritici říkají, že olympiádu chce pouze MOV. Jak byste na to odpověděl?

Kdyby to chtěl pouze Mezinárodní olympijský výbor, tak by tuto největší akci nesledovalo ve světě 3 miliardy lidí.

Ještě jedna věc. Neustále někdo zdůrazňuje, že politika do sportu nepatří. Nedávné Mistrovství Evropy ve fotbale ovšem provázel jeden politický výstřel za druhým. Existují politici, kteří chtějí bojkotovat olympiádu v Číně příští rok a také hry v Tokiu významně zasahují do japonské politiky. Proč vidíme tak silnou politizaci kolem sportu.

Olympiáda, jak jsem již říkal, patří mezi nejvýznamnější události světa, proto se někdy logicky stává i předmětem politického boje. Ale bojkotovat olympiádu nepovažuji za správné. Pak na to nejvíce doplácejí samotní sportovci, kteří se někdy dlouhá léta snaží, aby se na hry vůbec dostali. Ať se někdo zeptá našich bývalých československých sportovců, jak se dívají na komunistický bojkot olympiády v Los Angeles v roce 1984. To byla pro některé z nich skutečná tragédie. Chápu kritiku porušování lidských práv i další problémy, ale bojkot v tomto případě nic neřeší a ani nikdy nic v historii nevyřešil. Ať se to řeší jinými nástroji, ne podobnými gesty.

Video placeholde
České naděje pro olympijské Tokio: Krpálek, Ondra, Dostál, Prskavec a kdo další? • iSport TV